Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-19 19:15:00

Visszafogottabb parlamenti munkát ígér az ellenzék, de nem beszélnek a részletekről

A Népszava nemrég arról számolt be, hogy az ellenzéki pártok felhagynak a radikális parlamenti akciókkal, mert a botrányok rontják a kormányzóképességük megítélését, de az érintett pártok nem kívánják kommentálni a lap értesülését.

 

 

Tavaly hatalmas botránnyal zárult a parlament utolsó ülésnapja. A házelnök akkor súlyos szankciókat és szigorításokat helyezett kilátásba. A parlament ezen a héten kezdi tárgyalni az ehhez szükséges törvénymódosításokat. A Fidesz frakcióvezetője az atv.hu-nak azt mondta, hogy átgondolt javaslatot terjesztettek az Országgyűlés elé, az abban foglaltakat a kormánypártok helyesnek tartják. Természetesen a vitában felmerülhetnek új szempontok, de érdemi változtatásra nem kell számítani.

Kocsis Máté szerint az ellenzéki képviselők az eddigi százezres büntetéseket láthatóan a mellényzsebükből fizették. Valódi, visszatartó erővel bíró szankciókra van szükség, ezért az eddigi büntetési tételeket jelentősen megemelik.

„Ezen a trágár stíluson kívül szinte nem is volt közös nevező az eredeti politikai indíttatásukból. Én bízom benne természetesen, hogy a magyar parlament viszonyai lesznek olyanok, mint bármelyik európai uniós parlament viszonyai, hiszen ilyen magatartást más európai uniós parlamentben semmilyen képviselő nem enged meg magának, csak itt, a magyar ellenzék képviselői”

- mondta a frakcióvezető.

A Jobbik szerint a szigorítás miatt nem fog változni az ellenzék kritikai hangvétele. Jakab Péter szerint bár a kiszabható büntetések komolyabbak lesznek, az ellenzék dolga továbbra is az, hogy elmenjen a falig, ha az embereket kell képviselni.

A Népszava ugyanakkor azt írja, az ellenzéki pártok múlt heti egyeztetésén úgy döntöttek, hogy nem akarnak több üléstermi rendbontást, mert azt kívánják sugallni a választók felé: alkalmasak a kormányzásra. Az LMP-t meglepte a hír, Ungár Péter azt állította, nem vett részt ilyen egyeztetésen.

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet igazgatója szerint a jövőben visszafogottabb magatartást tanúsíthatnak az ellenzéki képviselők, mert ellenkező esetben a saját politikai esélyeiket ronthatják.

A többi ellenzéki párt nem akart nyilatkozni az ügyben, sőt nyilatkozatstopot rendeltek el. Úgy tudjuk, hogy bár folyamatosak az egyeztetések, döntés még nem született.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink