Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-19 13:38:00

Szívszorító: magukra hagyják a kis Zente sorstársait?

Az állam nem segít, továbbra is a társadalom érzékenységén múlhat a Zentéhez és Leventéhez hasonló, SMA betegségben szenvedő kisgyermekek gyógyulása. A kormánypárti többség ugyanis kétszer is leszavazta az SMA-s gyerekek megsegítését célzó pénzügyi alap létrehozását.

A parlament kormánypárti többsége leszavazta azt a javaslatot kedden, amely alapot hozna létre a ritka betegségben szenvedők, így az SMA-s gyerekek megsegítésére is

– írja a Mérce. Az utóbbi betegségben szenvedő kisgyerekek ügye az elmúlt hónapban a magyar közvélemény előterébe került. Először Zente, majd Levente története érintette meg az embereket, akiknek a társadalom több százmillió forintot gyűjtött össze kezeléseikre, amit a magyar állam nem finanszíroz.

A portál azt írja: a javaslatot először múlt héten a bizottságban szavazták le akkor tartózkodtak a fideszes képviselők, most a Jobbik külön napirendre kérette a javaslatot, amelyre nemmel szavaztak a Fidesz képviselői. A javaslatot egyébként már az év elején is napirendre akarta venni az ellenzék, de a kormánypárt akkor is megakadályozta azt. A pénzügyi alapba adó egyszázalékok, és egyéb adományok érkeznének vállalkozások és magánszemélyek részéről, a harmadik lábat kormányzati hozzájárulások alkotnák, hasonlóan a vörösiszap-katasztrófa után létrehozott alaphoz.

Az SMA kezelése több országban, például Németországban, Ausztriában, de Szlovákiában és Romániában is ingyenes.

A javaslatot benyújtó Rig Lajos elmondta, a leggyakrabban az SMA-ról van szó a médiában, de 800 ezer ember szenved valamilyen ritka betegségben. Majd egy történetet mesélt egy, a körzetében lakó gyerekről, akinek betegsége a verejtékmirigyét támadja meg, teste folyamatos gyulladásban van, és csak sebészi úton lehet szenvedését enyhíteni. A család pedig még a kötszer és a fertőtlenítőszer megvásárlására sem kap ingyenes támogatást.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink