Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-19 15:03:00

Lézerrel vakította el a pilótát egy békési férfi, vádat emeltek ellene

Saját, repülőtérhez közeli lakása ablakából célzott a 44 méteres magasságban repülő gépekre, az egyik pilóta nem tudta folytatni a repülést.

Lézerrel vakította el a pilótát egy békési férfi, vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Gyulai Járási Ügyészség egy 44 éves, büntetlen, békési férfi ellen, aki tavasszal lakóháza ablakából lézerfénnyel vakított el egy pilótát.

A vád szerint a férfi, aki nagyjából hét kilométerre lakik a békéscsabai repülőtértől, március 20-án késő este egy zöld fényt kibocsátó lézeres irányzékkal legalább három alkalommal, célzottan a tőle 5-6 kilométer távolságra, nagyjából 400 méteres magasságon repülő gép irányába világított. A gépet egy tanulópilóta irányította, a fedélzeten volt egy oktatópilóta és a repülőgépparancsnok is. Abban az időszakban két másik repülőgép is a légtérben tartózkodott.

A lézeres irányzék által kibocsátott fény eltalálta a tanulópilóta szemét, káprázni kezdett a szeme, egy ideig csak homályosan látott, így az oktatójának kellett átvennie a repülőgép vezetését. Ezzel a vádlott a légi közlekedés biztonságát, a pilóták életét veszélyeztette.

A Gyulai Járási Ügyészség a vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság szabjon ki felfüggesztett börtönbüntetést a férfival szemben, kobozza el a lézerlámpát és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több mint 250 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békési Járásbíróság előtt folytatódik.

Október elejéig egyébként több mint ötvenszer jelezte fel- vagy leszálló repülőgép személyzete Budapesten, hogy a földről lézerrel zavarták meg. Olyan is előfordult, hogy landoláskor a lézerfénnyel elvakított kapitánytól a másodpilótának kellett átvennie a repülő irányítását.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink