Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-19 17:10:00

Közel 100 millióért lízingel autókat a MÁV-csoport

Több, mint tízmillió forintos járművet is lízingel a MÁV-csoport, a legjobban mégis a Skoda jön be a vasúttársaság dolgozóinak. Legalábbis erre lehet következtetni egy közérdekű adatigénylés nyomán. A díjban a flottaüzemeltetés is benne van.

Közel 100 millióért lízingel autókat a MÁV-csoport

Nem kevesebbet, mint havi 98 millió forintot költ a MÁV-csoport hat cége arra, hogy autókat lízingeljenek – derült ki az Alfahír közérdekű adatigényléséből. A lap kérésére megküldött adatokból kiderült, hogy a felsővezetői luxusautótól a kilencszemélyes mikrobuszon át a terepre is alkalmas típusig terjed a vasúttársaság autóparkja. A díjban nemcsak a járművek használata van benne, hanem teljes körű flottaüzemeltetés.

A lap azt is megtudta, hogy mindössze hét darab személygépkocsit tulajdonol, ezzel szemben 536-ot lízingel a MÁV-csoport, vagyis az a hat cég, akik válaszoltak a megkeresésre.

A MÁV Zrt., a személyszállítást végző MÁV-Start Zrt., a HÉV-vonalakat átvevő és üzemeltető MÁV-HÉV Zrt., a raktározással, átrakodással, vámügyi közreműködéssel foglalkozó Záhony-Port Zrt. mellett a MÁV Központi Felépítményvizsgáló (KFV) Kft. és a MÁV Szolgáltató Központ (SZK) Zrt. küldte meg, hogy milyen tulajdonukban álló, illetve bérelt személyautóik vannak, illetve azok milyen értéket képviselnek vagy mennyi a havi bérleti díjuk.

A MÁV-os autók királya a két felsővezetőhöz tartozó Volkswagen Arteon. Egyiket az anyacég, a másikat a MÁV SZK bérli. Az autók egyévesek, havi bérleti díjuk 274 ezer forint. A lap a Használtautó weboldala hivatkozik, eszerint ennek a típusnak az ára 11 millió forint. Drága autónak minősülnek a Volkswagen E-Golfok is, amelyekből hét darab van: hatot az anyacég, egyet a MÁV SZK lízingel. A kétéves autókért havonta 192 ezer forintot fizetnek, az Autónavigátor korábbi cikke szerint az E-Golf alapára 12 millió forint.

A legkedveltebb márka mégis a Skoda a közlekedési vállalatnál, Superb-ből például 24-et bérelnek, havi 270-300 ezer forintért, Octaviából pedig 130 darabot, havi 206-224 ezer forintért.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink