Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-19 16:36:00

Kósa: Turisták se kapnak enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve

„Az a tízmillió turista, aki belép Magyarországra sem kap enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve”- mondta a Kósa Lajos az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában.

Kósa: Turisták se kapnak enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve

Hétfőn leszavazták Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét, ami „a tranzitzónában tapasztalt embertelen gyakorlat megszüntetésére” irányult. Mint Szél Bernadett az ülésen kifejtette, tavaly augusztus óta dokumentáltan 17 alkalommal 27 embert éheztettek a magyar hatóságok a tranzitzónákban. A Magyar Helsinki Bizottság minden esetben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, az EJEB pedig minden esetben utasította a magyar államot az eljárás alatt álló külföldiek élelmezésére.

A 24.hu azt írja, az állami álláspont szerint a tranzitzónában tartózkodó menekültek nem fogvatartottak, így nem lehet szó éheztetésről. Másrészt azt hangoztatták, hogy a menekültügyi eljárás alatt állók élelmezésére nem kötelesek a hatóságok.

A bizottság fideszes elnöke, Kósa Lajos szerint „Az a tízmillió turista, aki belép Magyarországra sem kap enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve.” Kósa hozzátette, hogy amúgy adnak enni mindenkinek, aki eljárás alatt van, és Szerbia felé pedig bárki távozhat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink