Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-19 15:39:00

Frontálisan nekimegy a kormány az MTA-nak

Az MTA egykori kutatóintézetei október végén levelet kaptak az Eötvös Loránd Kutatóintézet Hálózat főtitkárától, amelyben Szigeti Ádám azt kérte a 15 intézet igazgatójától és főigazgatójától, hogy a mérlegeikben könyveljék szét az általuk használt ingó vagyont az Akadémiához tartozóktól.

Frontálisan nekimegy a kormány az MTA-nak

A Hvg.hu birtokába került dokumentumban felszólítják a dolgozókat, hogy csak azokra a tételekre kössenek vagyonhasználati szerződést az Akadémiával, amelyeket nem állami támogatásból, hanem az MTA köztestületi költségvetéséből szereztek be. A hírportál szerint ez a könyvelési metódus gyakorlatilag államosítás.

A Hvg.hu emlékeztet, hogy

amikor az ELKH átvette a kutatóintézeteket, azok vagyonhasználati szerződéseket kötöttek az MTA-val és ebben egyértelműen rögzítették, hogy a felsorolt és használatba adott ingóságok (számítógépek, bútorok, laborfelszerelés stb.), továbbra is az MTA tulajdonában marad.

Az említett levélben azonban a főtitkár azzal érvel, hogy az ELKH szeptemberi felálltáig az MTA a tudományos kutatással kapcsolatos közfeladatát a kutatóhálózaton keresztül, költségvetési támogatással valósította meg, ezért az MTA költségvetéséből a kutatóhelyeknek továbbított támogatásból és az intézetek saját bevételeiből vásárolt ingóságok a kutatóhely saját vagyonának, vagyis végső soron állami tulajdonnak számítanak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink