Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-19 17:35:00

Alulfizetett magyar munkásoknak köszönheti Meghan Markle méregdrága kabátját

A hercegné nemrég egy 1545 fontba, azaz nagyjából hatszázezer forintba kerülő kabátban jelent meg egy eseményen, amiről kiderült, hogy egy berettyóújfalui gyárban készült.

Alulfizetett magyar munkásoknak köszönheti Meghan Markle méregdrága kabátját
Képünk illusztráció.

A Daily Mail kiderítette, hogy a fekete szövetkabátot magyar munkások készítették a Beriv berettyóújfalui gyárában nagyjából 2,6 fontos, azaz kb. ezer forintos órabérben, és előállításai költsége nagyjából a negyede lehet a bolti árnak. A gyapjúkabátot Sir Paul McCartney lánya, Stella McCartney által tervezte, aki komoly kritikákat kapott, amiért Meghan hercegné fotóját használta az Instagramon a kabát népszerűsítésére, mivel a kommentelők szerint nem elegáns dolog a Fegyverszünet napját reklámozásra használni.

A lap beszélt a Beriv gyárának igazgatójával, Matolcsi Imrével, aki elmondta: büszkék rá, hogy királyi kabátként hivatkoznak rá, mely a dolgozók ügyességét dicséri. Beszélt arról is, hogy a gyár munkásaival jól bánnak, és a törvénynek megfelelően a minimálbér felett, nagyjából kétszázezer forintot keresnek. A gyár tulaja, Megyesi László szerint Stella McCartney az egyik legfontosabb ügyfelük, akivel már több mint tíz éve dolgoznak együtt.

A tervező honlapján a fenntartható és etikus ruházati ipar úttörőjének nevezi magát, Markle alighanem emiatt is viselte már több ruháját is.

A dolgozók már kevésbé nyilatkoztak pozitívan, elmondták, hogy bár a minimálbér felett keresnek, de így is nehezen boldogulnak, elmondása szerint a munkások nem keresnek annyit, hogy elég legyen ételre és fűtésre. Ha pedig nem teljesítik a normát, még ennyit sem keresnek, márpedig a McCartney-féle megrendelés napi ötven darabos normájának jó, ha a felét hozni tudták.

A cégvezető nem tagadta, hogy a kvóták befolyásolhatják a munkások fizetését, akiknek többsége azonban nem panaszkodik, mivel – ahogyan a cikkben is olvasható – Magyarország ezen régiójában örülnek, ha munkájuk van.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink