Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-18 10:21:00

Mozgalomként folytatja munkáját a Független Diákparlament

A bürokratikus keretektől megszabadulva mozgalomként folytatja munkáját a Független Diákparlament. Ezáltal hatékonyabban és gyorsabban szervezhetnek például megmozdulásokat is. A cél azonban nem változott, továbbra is egy korszerű oktatási rendszerért harcolnak a fiatalok.

Mozgalomként folytatja munkáját a Független Diákparlament

A 2014-ben alapított Független Diákparlament több eredményt is elért az évek alatt, ilyen például a 2017-ben a kronológiát tartalmazó történelem atlasz érettségin való használatának engedélyezése, az első sikeres nyelvvizsga árának állami visszatérítése vagy éppen a felvételihez kötelező nyelvvizsga feltételének friss elhalasztása. Mégis azzal szembesült a szervezet az utóbbi években, hogy a „Nemzeti Együttműködés Rendszerében egyre kisebb a fogadókészség a konstruktív szakmai javaslatokra”, ezért „jelentős nyomásgyakorlásra van szükség ahhoz, hogy a kormány egy szakmai javaslatot hajlandó legyen megfogadni” – jelezte a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a fiatalok képviseletei szerve.

Emiatt határozott úgy a Független Diákparlament, hogy mozgalmi keretek között folytatják az öt éve megkezdett munkájukat. Közleményükben azt írták:

"az eddigi parlamentáris (képviseleti) modell helyett egy mozgalmi jellegű (részvételi) működési formára váltunk, így több nyomásgyakorló akció segítségével és az aktív taglétszámunk bővítésével mostantól az elmúlt 5 évben megalkotott komplex oktatási programunk egyes elemeinek megvalósításáért küzdünk - például hogy minden egyes diák számára biztosítsanak minőségi nyelvoktatást."

A mozgalmi működéstől azt várják, hogy a bürokratikus keretektől megszabadulva, gyorsabban és hatékonyabban képesek megmozdulásokat szervezni, visszaéléseket felkarolni vagy éppen egyéni diákkezdeményezéseket felkarolni. A szervezet célja továbbra is – emeli ki a közlemény – egy korszerű oktatási rendszer elérése Magyarországon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink