Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-18 12:32:00

Már az Európai Bíróság előtt van a Stop Soros elleni eljárás

Az EB nyilvántartásba vette a Stop Soros ellen indított eljárást, miután az Európai Bizottság tavaly beperelte Magyarországot a törvénycsomag miatt. Az ítélethozatalig akár másfél év is eltelhet.

Már az Európai Bíróság előtt van a Stop Soros elleni eljárás

Az uniós bírói testület tájékoztatása alapján az Eurológus azt írja, a Bizottság már júliusban jelezte, hogy a magyar kormány által küldött magyarázatokkal továbbra sem elégedett, ezért bírói útra tereli a jogvita eldöntését.

Az Európai Bizottság tavaly júliusban indította el a Stop Soros miatti kötelezettségszegési eljárást. Elsősorban azt vitatják, hogy a kérelem tartalmi elemeinek vizsgálata nélkül elfogadhatatlan azon menedékkérők menedékjog iránti kérelme, akik egy biztonságos országon keresztül érkeztek Magyarország területére.

A Bizottság emellett azt is kifogásolja, hogy Magyarország a büntetőjog eszközével üldözi a menedékjogra nem jogosultakat segítő vagy támogató személyeket.

Magyarországgal szemben a menekültkvótákkal és a tranzitzónákkal kapcsolatban is folyamatban vannak az Európai Bíróság előtt kötelezettségszegési eljárások. Az Európai Bíróságon olyan fontos ügyekben van még eljárás Magyarországgal szemben, mint például a felsőoktatási törvény (lex CEU) és a civiltörvény.

Bár az Európai Bizottság több előbbi ügyben is sürgősségi eljárást kért, az ítélethozatalig egy-másfél év is eltelhet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink