Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-18 08:35:00

Soproni szerint Karácsonyon keresztül kétmillió embert szúrt hátba a kormány

Büntetésnek tartják az ellenzéki pártok, hogy olyan törvénymódosításokra készül a kormány, amelyek hátrányosan érintik az ellenzéki vezetésü településeket. Szerintük a kormánypárti önkormányzatokat kompenzálja majd a kormány. A Fidesz szerint nincs szó semmilyen büntetésről.

Jelentősen változna a települések élete a kormány tervei szerint. Egyrészt a helyi iparűzési adót a jövőben csak a közösségi közlekedés működtetésére lehetne költeni, ami Budapest esetében azt jelenti, hogy a nagyjából 150 milliárd forintos bevételt teljes egészében erre kellene fordítani, másra nem is nagyon jutna belőle. Az önkormányzatok a jövőben már nem dönthetnek arról, hogy mi épül a településeken és mi nem. Emellett pedig egyes múzeumi kiállítások támogatásánál úgy alakult, hogy az ellenzéki vezetésű települések töredékét kapták a fideszes vezetésű településekének.

Egyértelműen büntetésnek tartja a tervezett változásokat az MSZP. Kunhalmi Ágnes szerint ez még csak a kezdet. Szerinte a központosítással büntetni akarják az ellenzéki településeket.

„Aki azt hitte, hogy majd Orbán Viktor konszolidálni fog és egyfajta békét köt azokkal a városokkal, akik ellenzékbe kerültek, és köztársaságpártiakká váltak, azok tévedtek. Nemhogy konszolidálni nem fog, szerintem, szerintünk, hanem durvább lépéseket fog tenni.” - nyilatkozta Kunhalmi.

Ez nemcsak Budapest, hanem az önkormányzatiság elleni támadás, amit a kormány tervez – véli a Momentum.

„Ha Orbán Viktort idézhetném, ugye, ő mondta, hogy ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit cselekszem. És ez így is van az ő esetében, a kettő ritkán vág egybe. Az látszik, hogy valóban nagyon negédes hangon szólt először a kormány a fővárossal való együttműködéssel kapcsolatban, és az első lépés, hogy gyakorlatilag hátba szúrja a főpolgármester urat.” - fejtette ki Soproni Tamás, Terézváros polgármestere.

Soproni Tamás szerint Karácsony Gergelyen keresztül kétmillió embert is hátba szúrt a kormány.

Egyáltalán nincs szó büntetésről a Fidesz szerint. Halász János a párt frakciószóvivője azt mondta: az építésügyi szabályokat már korábban, 2015-ben is megváltoztatták és akkor sem politikai okok miatt.

„Már akkor is azt mondtuk, hogy a tapasztalatok alapján várható következő lépés. És az önkormányzatokkal való tapasztalatok alapján jutottunk oda, hogy folytatni kell és ezt a törvényt nem azért nyújtottuk be, mert bármilyen eredmény született volna 2013 októberében, hanem azért, mert így lesz jobb.” - mondta Halász János, a Fidesz frakciószóvivője.

Az iparűzési adóval kapcsolatban pedig az önkormányzati törvény rögzíti a települések feladatait. És a közösségi közlekedés működtetése már abban is prioritás. Szűkül a városok mozgástere, ha csak előírt célokra használhatják fel a települések az iparűzési adót – mondja a szakértő, mivel a fenntarthatóság válik nehézzé.

„Az ilyen szintű, a fővárost, illetve a városokat, az önkormányzatokat érintő módosításokról van szó, akkor azokat általában az érintett szereplők és városvezetők, még a beterjesztés gyakorlati szintre emelése előtt szembesülnek és nem magából a sajtóból kell a városuk költségvetését jelentősen befolyásoló intézkedésekről, vagy tervezetekről értesülni.” - fejtette ki Böcskei Balázs, az Idea Intézet igazgatója.

Az ellenzéki pártok szerint, bár a változtatások a fideszes vezetésű településeket is érintik, őket valamilyen módon kompenzálja majd a kormány.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink