Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-16 10:17:00

Szijjártó: bosszú és lassítás folyik, de Várhelyi hétfőn megválaszolja a kérdéseket

Szijjártó Péter szerint bosszú és lassítás folyik Várhelyi Olivér esetében. Az európai baloldal azért akadályozza a kinevezését, mert jobboldali kormány jelölte - ezzel magyarázta a külügyminiszter munkatársunknak a leszavazást, de hozzátette: Várhelyi hétfőn a határidőre meg fogja válaszolni írásban a neki feltett kérdéseket. “Reméljük, hogy a kiváló baloldali képviselő hölgyek és urak azt szakmai alapon fogják olvasni”.

“Várhelyi Olivér hétfőn a hatátáridőre természetesen meg fogja válaszolni írásban a neki feltett kérdéseket. Reméljük, hogy a kiváló baloldali képviselő hölgyek és urak azt szakmai alapon át fogják olvasni elejétől a végéig, megértik a válaszokat és utána szakmai alapú döntés születik. Ehhez nekik jó munkát kívánunk!” - mondta Szijjártó Péter az atv.hunak munkatársunk kérdésére, hogy átmegy-e szerinte Orbán Viktor uniós biztos-jelöltje Brüsszelben a második körben, miután hétfőn, a várakozások ellenére leszavazták az Európai Parlament külügyi bizottságában.

Szijjártó Péter fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ugyanúgy mint a nemzeti politikában/belpolitikában, az európai politikában, Brüsszelben is pártok alapján oszlik meg a parlament munkája. “És most azt látjuk, hogy a baloldali pártok egy jobboldali kormány jelöltjének a kinevezését próbálják lassítani” - magyarázta a külügyminiszter.


Szijjártó Péter szerint, ha most hétfőn kizárólag szakmai alapon született volna döntés Várhelyi Olivérről a külügyi bizottsági meghallgatásán, akkor egyhangú támogatásról kellett volna biztosítani a kinevezését. Akkor szerinte nem lehetett volna vitatni Várhelyi Olivér szakmai felkészültségét, az európai ügyek ismeretét. Az ő európai elkötelezettségét senki nem kérdőjelezheti meg, “ezt nem is tették, ezt hozzáteszem zárójelben és halkan” - fogalmazott a miniszter, megjegyezve, hogy Várhelyi Olivér Brüsszelben állandó képviselőként dolgozik, “és az ott nyújtott teljesítményét minden egyes kollégája elismerte az elmúlt években”.

De Szijjártó Péter szerint ami most zajlik Várhelyi Olivér esetében, az egy pártpolitikai alapú vita, a baloldali, liberális, szocialista, zöld pártok, akik egyértelműen migrációpártiak, most a magyar jelölt kinevezésének a lassítását próbálják elérni.

A miniszter szerint az elmúlt időszakban már hozzászokhattunk ahhoz, hogy “ha valaki az európai main streammel ellentétben erőteljes migrációellenes álláspontot foglal el, akkor az európai migrációpárti baloldal bosszújába, akadályozásába fut bele”. Ez történik most Várhelyi Olivér esetében is - mondta kérdésünkre.

“Mert Orbán Viktor jelölte...”

Érdekes, hogy ezúttal a Politico értékelése is egybecseng a magyar külügyminiszter következtetéseivel, hogy az optimista várakozások ellenére miért utasították el a Várhelyit ( természetesen a migrációellenes szál nélkül ). Az amerika hírportál brüsszeli elemzője is arról számolt be - “meglepő lázadásnak” nevezve Várhelyi megakasztását a szociáldemokraták és az Újítsuk meg Európát liberális frakció részéről -, hogy Várhelyi visszautasítása mellett brüsszeli parlamenti tisztségviselők véleménye szerint “sokkal több nem szól, mint az a tény, hogy ő a magyar jelölt, Orbán Viktor jelöltje”.

Azon múlott Várhelyi Olivér leszavazása az Európai Parlament külügyi bizottságában, hogy a Renew Europe, valamint a szocialisták és demokraták vezetői eredetileg azt tervezték, hogy zöld jelzést adnak magyar biztos-jelöltnek, de később visszakoztak.

Tény, hogy Várhelyi esélyeit illetően a fideszesek is optimisták voltak az előző napokban. A brüsszeli folyosókon is azt lehetett hallani forrásaink szerint, hogy nőttek Várhelyi Olivér esélyei azok után, hogy a parlamentnek megküldött írásos válaszaiban elhatárolódott Orbán Viktortól, amikor kijelentette, egyetlen kormánytól sem fogad el utasításokat. Uniós biztosként a valódi európai szellemiséget képviseli majd, és állította, hogy a Türk Tanács ominózus ülésén Orbán Viktor a saját kormányzati álláspontját képviselte.

A szociáldemokraták és a liberálisok visszakozásának az lehetett az oka, hogy bár Várhelyi Olivér lényegében minden kényesebb kérdésben - jogállamiság, török-szír konfliktus, Turk Tanácsban tett Orbán-kijelentés - elhatárolódott az őt jelölő magyar miniszterelnöktől, “de nem eléggé”.

“Arany tálcán kínáltuk neki ...”

Hétfő délelőtt, még Várhelyi Olivér meghallgatása közben, és még mielőtt kiderült volna, hogy a külügyi bizottság kéthamada nem szavazott bizalmat neki ( ehhez 48 voks kellett volna, de csak 30-an szavaztak mellette ), Sergey Lagodinsky a Zöldek egyik képviselője azt twittelte Várhelyiről: “Arany tálcán kináltuk neki a lehetőséget, hogy elhatárolja magát Orbántól de ő ezt eldobta. Gluckman kérdésére is visszautasitotta azt, hogy elhatárolódjon az illiberális koncepciótól. Túl sok diplomácia. Túl kevés demokrácia !” - twittelte indulatosan a zöld képviselő.

várhelyi olivérVárhelyi Olivér

Brüsszeli fideszesek a történtek után is optimisták, és Szijjártó Péterhez hasonlóan csak “lassitásról” beszélnek, vagyis nem számítanak rá, hogy Várhelyit végképp elutasítják. Egyik forrásunk azt “várhatónak” nevezte, hogy az európai liberálisok, szociáldemokraták úgy gondolták, nem lehet csak úgy egyszerűen az első állomáson átengedni Orbán jelöltjét. Különösen, hogy 7-es cikkelyes jogállamisági eljárás folyik Magyarország ellen a demokrácia rendszerszintű megsértése és az uniós alapelvek megsértése miatt. De a liberálisok, a zöldek és a szociáldemokraták visszatérően fogalmaznak meg bírálatot a tekintetben is, hogy a bővítési portfólió azért nem lehet a magyar biztosé, mert Orbán Viktor  túlságosan közel áll Vladimir Putyin orosz elnökhöz, és Erdogan török elnökhöz, ott van a 7-es cikkelyes eljárás, ráadásul Orbán ellentmond Brüsszelnek a jogállamiság ügyében. Továbbá kínos a Gruevszki-ügy, és az Orbán-kormány aláássa Ukrajna NATO-hoz fűződő biztonsági kapcsolatait. Mindezzel nem Várhelyi Olivér alkalmasságát kérdőjelezik meg, de  a bővítési és szomszédságpolitikai portfólió rá szignálását igen.

Maga a külügyi bizottság néppárti elnöke, a német McAllister nyilatkozatából is az derült ki a hétfői meghallgatás után, hogy Várhelyi szakmaileg alkalmas szerinte a bővítési portfólióra.

Átmegy a “pótvizsgán”

De a Politico is azt írja brüsszeli tisztségviselők véleményére alapozva, hogy még mindig arra számítanak, el fogják fogadni Várhelyit, miután megválaszolja a pótkérdéseket. Orbánhoz hűségesnek tartják ugyan, de bárkit jelölnének helyette, az illető szintén Orbántól jönne – érvelnek. Vagyis Várhelyi elutasítása nem nagyon szolgálna más célt, mint az Európai Bizottság beiktatásának további halogatását.  

Eric Mamernek, Ursula von der Leyen bizottsági elnök szóvivője óvatosan úgy fogalmazott, hogy a hétfői európai parlamenti meghallgatások után „létezik egy bizonyos érzés, hogy a dolgok kezdenek formálódni, mindenben tekintettel az intézményi folyamatokra.”

Várhelyinek Olivérnek hétfő délig kell most a második körben írásban választ adnia számos kérdésre, és a válaszokat csütörtökre fogják kiértékelni.

A magyar biztosjelöltnek meggyőzően kell bizonyítania függetlenségét Orbán Viktortól, akit a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok a demokrácia aláásásával és az európai közös értékek figyelmen kívül hagyásával vádolnak.

Provokatív kérdések

Várhelyi Olivért intelligensnek és hozzáértőnek ismerik Brüsszelben, de olyannak, aki abszolút hűséges Orbán Viktorhoz. Ezért a “pótvizsgán” a magyar  meglehetősen provokatív kérdéseket kapott.

Mit szólna hozzá, ha egy EU tagállam menedékjogot adna egy csatlakozó ország jogerősen elítélt kormányfőjének? - hangzik a nyilvánvalóan “Lex Gruevszki” kérdésük. Milyen értékelést adna arról a csatlakozásra váró országról, ahol a hatalom szűkíti az ellenzék mozgásterét, majdnem teljes ellenőrzést gyakorol a sajtó felett, korai nyugdíjba kényszeríti a bírákat, korlátozza az oktatási szabadságot és nem küzd a korrupció és a szervezett bűnözés ellen? Támogatná-e, hogy célzott szankciókkal sújtsák az emberi jogok megsértőit? Felfüggesztené-e az uniós forrásokat azon tagországok esetében, amelyek megsértik az emberi jogvédők, a migránsok és menedékkérők, valamint a vallási kisebbségek jogait? Mit tenne a Nyugat-Balkánon a külföldi befolyás visszaszorítására ?

Már nem lesz portfóliócsere?

A román és a francia biztosjelölt átment hétfőn az európai parlamenti meghallgatásán. Ha ez Várhelyi Olivérnek is sikerül csütörtökön, akkor az Európai Parlament plenáris ülése november 27-én szavazhat az új összetételű Európai Bizottságról. Így az Ursula von der Leyen vezette grémium december elsejével felállhat.

Forrásaink azért sem számítanak már portfóliócserére, hogy Várhelyi esetleg a bővítés helyett mégis inkább a közlekedést vagy más, kevéssé hangsúlyos “tárcát” kaphat, mert fárasztó lenne újabb köröket futni, és félő lenne, hogy jövőre csúszna át a Bizottság felállása. Ennek elkerülésére von der Leyen is mindent megtesz. Az európai szociáldemokraták, zöldek és liberálisok kedvébe járt azzal, hogy egyes “tárcák” nevét máris  a megváltoztatta, például a görög biztos-jelölt, Margarítisz Szkínasz portfólióját az Európai élet “védelméről” átkeresztelték az Európai élet “támogatására”.

Ajánlom

További belföldi híreink