Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-15 06:05:00

Hetente egy nő hal bele kapcsolati erőszakba

Még mindig szabadlábon van az a férfi, aki brutálisan bántalmazta volt párját. A nő védőügyvédje féktelen brutalitásnak nevezte az esetet. Ez azonban nem egyedi. A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldal alapítója közben megjegyezte az ATV Start című műsorban, hogy társadalmi igény formálódik a döntéshozói protokollok megváltoztatására, ami a bajba jutott nők igazságszolgáltatásba kerüléséhez kapcsolódnak.

Megszólalt Orosz Bernadett, a pásztói szállodában összevert nő

 

Pár napja bejárta a magyar sajtót, hogy egy férfi brutálisan megverte volt barátnőjét Bujákon. A volt katonai alezredes ököllel ütötte a családanyát, akit végül a többi vendég menekített ki a kezei közül. A nő a közösségi oldalára írta ki a vele történteket. A férfi ellen súlyos testi sértés miatt nyomoznak, a nő ügyvédje szerint azonban életellenes bűncselekmény történt.

Ezzel kapcsolatban a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldal alapítója elmondta, hogy nem egyedi az eset. Elmesélte ugyanis, hogy egyik ismerőse egy hozzátartozót kísérte be tegnap a kórházba, és már az első tíz percben egy, a megvert nőhöz hasonló arcú nő jött velük szembe. Végül kiderült: ő is kapcsolati erőszak áldozata lett, és látleletért ment be az intézménybe.

„Féktelen brutalitásnak” minősítette az esetet a nő ügyvédje, Lichy József. Mint mondta, nyolc napon túl gyógyuló sérülések miatt rendeltek el nyomozást, de jól látszik, hogy „nem csak” annyi történt. Utóbb ezt a gyanúsítást ki kell terjeszteni, mert ebben az esetben legalább egy életveszélyt okozó testi sértés kísérlete volt, ami történt. De még azon is el kellene gondolkodni, hogy vajon nem életelleni cselekmény kísérletének számít az eset.

Az elkövetőt kihallgatták, elismerte a cselekedetét, bár azt nehéz lett volna letagadni – tette hozzá az ügyvéd.

Nem mondja azt sem, hogy rögtön le kellett volna tartóztatni, az viszont meglepte, hogy elengedték, de egy bűnügyi felügyelet vagy házi őrizet „kijárt volna” neki.

Korábban egyébként Bernadett már kért távolságtartási végzést, de azt mégsem kapta meg, mert nem élettársak, nem laknak egy helyen, de még egy községben sem. Lichy József szerint a rendőrségnek nem feltétlen a jogászkodással kellene foglalkoznia, hanem megtenni azt az intézkedést, ami nélkülözhetetlen. Időközben azonban ezt elindították.

Mérő Vera hozzátette, hogy a számokból kiindulva hetente egy, de inkább kettő nő hal meg kapcsolati erőszak áldozataként. Férfiak is halnak meg, az számuk nagyjából 20 százalékra tehető. Ez utóbbi esetben a körülményeket is meg kell vizsgálni, mert akár önvédelem is állhat a háttérben. Az érdekvédő közösség alapítója szerint ebből ügy sem lett volna semmi, ha Bernadett nem fordul a nyilvánosság felé, és nem teszi közzé történetét a közösségi médiában.

Mérő Vera szerint társadalmi igény formálódik arra, hogy a döntéshozók tegyék meg a lépéseket, hogy a bántalmazott nők ne vesszőfutásként éljék meg az igazságszolgáltatási folyamatot. Ehelyett olyan protokollok mentén történjenek az eljárások, amelyek nem újratraumatizálják az áldozatokat. Erre kiváló eszköz lenne – tette hozzá – a kormány által, 2014-ben aláírt Isztambuli Egyezmény, amit azóta sem ratifikáltak. Mint mondta, a rendőröknek nyújtana ez olyan protokollt, amely abban segítené a munkájukat, hogyan kell ilyen ügyekben eljárni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink