Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-15 16:00:00

Gémesi: nem reális, hogy a kormány kiengedné Karácsonyt a kukaholdingból

Az elmúlt néhány hétben erősen érződik a kormányzati szándék. A hangnem kulturált és ez jó, de a tényeket kell nézni – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az ATV Start című műsorában péntek reggel.

Gémesi: nem reális, hogy a kormány kiengedné Karácsonyt a kukaholdingból
 

Gémesi szerint a kormánynak a 2012-es önkormányzati törvény óta észlelhető törekvése az önkormányzatok hatásköreinek megnyirbálására (bár az utóbbi időben a békülékenyebb kormányzati retorika miatt úgy tűnt, hogy alábbhagy), változatlanul él. A mostani jogszabálymódosítási elképzelések arra utalnak, hogy a kormány az önkormányzatok maradék jogosítványait is meg akarja nyirbálni – vélekedett Gödöllő polgármestere, hozzátéve: mindez szorosan összefügg az októberi önkormányzati választás eredményével.

Az önkormányzatoktól az állam irányába mozdul tovább a feladatok és a források megosztása, folytatta a gödöllői polgármester, ám hozzátette: a nagyobb probléma nem ez, hanem hogy a feladatok ellátása nem megfelelő.

Az építési hatósági jogkörök helyi döntéseket igényelnek, a tervek szerint most ezek is a járási szintű kormányhivatalokhoz kerülnek.

A közösségi közlekedés finanszírozásának átalakításával és az iparűzési adó felhasználásának tervezett új szabályaival kapcsolatban Gémesi György úgy fogalmazott: még nem látja át teljesen, hogy az általa vezetett Gödöllőt hogyan fogja érinteni az új szabályozás, de az biztosnak tűnik szerinte, hogy az a korábbi finanszírozási modell, amely a közösségi közlekedés fenntartási költségeinek egyharmadát a jegyárakból, egyharmadát az önkormányzat és egyharmadát az állam forrásaiból finanszírozná, fel fog borulni.

Gémesi szerint azzal, hogy az új szabályozás elsősorban a tömegközlekedési rendszer finanszírozását írná elő az iparűzési adóbevételekből az önkormányzatok számára, az állam gyakorlatilag leveti magáról ennek a problémának a megoldását, és az önkormányzatok egyetlen, eddig szabadon felhasználható bevételét nevesíti ezen feladatok ellátásának forrásaként, amelyből eddig utak, járdák vagy közvilágítás kiépítésére lehetett fordítani. Kérdés az is szerinte, hogy a fenntartó önkormányzat a költségekből mennyit hárít át az utazóközönségre, ha nem tudja saját bevételeiből finanszírozni a közösségi közlekedési rendszer fenntartását.

Gémesi György egyetértett azzal az állítással, amely szerint egy jegyáremelés Karácsony Gergely esetében politikai öngyilkosságot jelentene, hiszen a főpolgármester a választási kampányban az ellenkezőjét ígérte a választóknak.

Ugyanakkor Gémesi szerint ha a kormány valóban párbeszédet akar az önkormányzatokkal, fontos, hogy a tetteiben is érződjön ez.

Az építéshatósági feladatok járási szintre emelésével kapcsolatban Gémesi György hangsúlyozta: nem egy új törekvésről van szó, ezen feladatok jelentős része már most is a járási hivatalokban van. Gödöllő esetében az új feladatmegosztás azt jelentené, hogy mindenki azt épít, amit akar, a település kezéből kikerül minden, ezzel kapcsolatos kontroll – szemléltette saját települése példáján keresztül a várható új helyzetet Gémesi György.

Gémesi György arról is beszélt, hogy jogszabályváltoztatás nélkül Karácsony Gergely nem fogja tudni kiléptetni a fővárost a kukaholdingból. Arra pedig nem lát reális esélyt, hogy a kormány „kiengedné” a fővárost a cégből. Ezzel együtt úgy véli: az egész kukaholding-kérdést át kell gondolni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink