Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-17 05:10:00

Durva vita robbant ki a budapesti atlétikai vb-ről

Baji Balázst, minden idők egyik legsikeresebb magyar atlétáját elszomorítja, hogy veszélybe került a stadion megépítése. A gátfutó a Facebookon azt írta: “Elbizonytalanított a jelenlegi helyzet és megijedtem attól, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság és vele együtt az atlétika jövője veszélybe kerül.” A Heti Napló riportja.

A leendő stadion helyszínének mai állapotánál lehangolóbb budapesti terület nemigen van. Ez az egykori Vituki strand környékére Csepel és Ferencváros határában. Itt a levegőből és a földről is látszik, hogy romszafarira indultunk. A Vituki és a környék ipari roncsromantikája ugyan vonz néhány kalandra, vagy magányra vágyó terepturistát, de valljuk be, elég elszomorító környezet. Csakúgy, mint a közeli Nagyvásártelep épülete, ami már évtizedek óta kísértetházként áll a Kvassay-zsiliptől nem messze.

Az új stadion a Déli Városkapu program keretében épülne és ugyanebben a projektben valósulna meg a műemléknek számító vásártelep felújítása is. Itt egyelőre kordonok vannak, de más jel nem utal rá, hogy bármi elkezdődött volna. Még a helyi biztonsági őrök is tőlünk kérdezték, mit lehet tudni az évek óta húzódó beruházásról.

Az egyébként a Duna közelsége miatt nagyon is értékes területnek számító környéket tehát gatyába kell rázni, ez nem vitás.

A Magyar Atlétikai Szövetség nem csak arról készített videót, mennyire jól nézne ki egy stadion és egy rendezett környezet, hanem arról is, milyen elképesztően elhanyagolt állapotban van most a környék. És ezzel nehéz vitatkozni.

A 2023-as atlétikai világbajnokság rendezését még tavaly ősszel nyerte el Budapest. A lebonyolításhoz azonban mindenképpen szükség van egy megfelelő befogadószámmal és infrastruktúrával rendelkező stadionra, ilyen pedig egyelőre nincs a fővárosban. A bajnokság szervezését és a stadion építését a kormány és személyesen a miniszterelnök is deklaráltan támogatja. Az időközben lezajlott önkormányzati választások azonban, ha stílszerűen akarnék fogalmazni, mindenkit visszaküldtek a startvonalra.

Baranyi Krisztina, Ferencváros újdonsült polgármestere szerint ez a kerület legszebb része, a legértékesebb és a leggyönyörűbb panorámával rendelkező része. Közvetlen folyóparti területről beszélünk, ami nincsen hasznosítva.

Első látásra pedig tényleg inkább egy lepusztult ipari betondzsungelnek tűnik a környék, de az is igaz, hogy a szemben fekvő Kopaszi-gát sem volt mindig tüchtig családi park.

A polgármester szerint az ő kerületéhez tartozó telken még egy toronyház is épülne helikopter-leszállóval, aminek végképp nem látja az értelmét, főleg, hogy a fenntartás költségeit az önkormányzatnak kellene állnia a világverseny után.

A főpolgármestert sem sikerült teljesen meggyőzni, akinek az egyik legfőbb választási ígérete volt a stadion-stop, vagyis hogy amíg nincs minden kerületben ct, addig nem épül a városban új sportstadion.

“Budapestnek egészen biztosan sok minden másra van szüksége elsőként. Jobb egészségügyi ellátásra, több minőségi zöldfelületre, jobb közlekedésre”

– mondta a tervekről Karácsony Gergely.

A legilletékesebb szervezet a témában persze a Magyar Atlétikai Szövetség, ahol egy rejtett sarokból előkerültek az új stadion pontos tervrajzai is. Gyulai Márton, a stadion projekt ügyvezetője éppen azt magyarázza, hogy igenis megtérülhet a beruházás, vagy legalábbis vannak biztató jelek, például az üzlethelyiségek kiadását illetően.
Elmagyarázza azt is, hogy a tényleg elsőre is jelentős tömegnek számító 40 ezres létszám, csak a világbajnokság idejére szólna, utána visszabontanák az épületet 15 ezresre, mobil lelátókkal pedig újra bármikor bővíthető lenne.

A környék lepusztult, a fejlesztésre mindenképp szükség van, de ezt nem mindenki a sporton keresztül képzel el, ráadásul megint több tíz milliárd forint elköltéséből és az úszó vb elúszó milliárdjainak emléke még friss emlék.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink