Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-15 11:56:00

Cser-Palkovics a budapesti eredményekről: nem azt kellett volna mondani, hogy az ellenfél alkalmatlan

A székesfehérvári polgármester arról is beszélt a Heteknek, hogy miben kellett volna változtatni a budapesti kampányban.

Cser-Palkovics a budapesti eredményekről: nem azt kellett volna mondani, hogy az ellenfél alkalmatlan
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere

A székesfehérvári polgármester a Heteknek adott interjújában beszélt arról, hogy mit kellett volna változtatni a budapesti kampányon, sikerül-e Székesfehérvárra vinni az augusztus 20-ai állami ünnepségeket és hogy milyen országos pozíciót választana, ha Orbán felhívná ezzel telefonon.

Cser-Palkovics András lapunk kérdésére elmondta az augusztus 20-ai állami ünnepségek kapcsán, hogy eddig is volt hiányérzete abban a tekintetben, hogy a közjogi méltóságok nem Székesfehérváron róják le a tiszteletüket az ünnepen.

Úgy fogalmazott, minden magyar számára üzenetértékű, hogy a nemzet fővárosában a testület alakuló közgyűlésén az első operatív döntés egy Szent István emlékét ápoló szobor állításának felfüggesztése.

Az önkormányzati választások eredményét értékelve a polgármester vitatja azt a stratégiát, mely szerint "a mindenkori vezetőknek hídfőállásból kellene bombázniuk a mindenkori kormányt". "Egy lokális politika nem lehet parlament kicsiben" - tette hozzá. A budapesti fideszes vereséggel kapcsolatban úgy fogalmazott, nem értette a budapesti kampányt, ami folyamatosan Karácsony Gergely alkalmasságának és alkalmatlanságának a kérdéséről szólt.

"A demokráciában a választók feladata az alkalmasság megítélése, nem a mienk"

- mondta, majd hozzá tette, hogy azt kellett volna inkább mondani, hogy szeretnék folytatni azt a munkát, amit az elmúlt kilenc évben Tarlós István alatt elvégeztek.

Cser-Palkovics ugyan nemmel felelt arra a kérdésre, hogy hiányzik-e neki az országos politika, ha viszont a miniszterelnök ajánlatot tenne neki, akkor 2-3 ciklus után "nagyon is érdekelné" a közigazgatás, az önkormányzatokhoz kötődő feladatok, finanszírozások, az állam és az önkormányzat közötti hatáskörök kérdése. Úgy fogalmazott, látna néhány lehetőséget a rendszer struktúrájának a javítására.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím pályázatának ügyében megerősítette, hogy a döntéshozó bizottság ülésén elhangzott szó szerint, hogy a város pályázatában "túl sok volt a fehér ember és a kereszt", valamint egy bizottsági tag utalt a muszlim bevándorlók kirekesztésére is. Cser-Palkovics ezzel kapcsolatban azt mondta, örömmel látnák őket is a városban, ahol megmutatták volna az értékeiket, "benne a másfél évszázados török hódoltság hatásait", nem csak a pozitívumokat.

A klímaváltozással kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a helyzetet a globalizmus okozta, ezért az nem tudja megoldani a problémát. "Arról is kevés ember beszél, hogy ebben valójában mekkora az ember szerepe. Én hívő ember vagyok, úgy gondolom, hogy vannak olyan dolgok, amelyekről a legnagyobb nagyképűség azt gondolni, hogy az ember irányítja" - magyarázta a polgármester. Cser-Palkovics aggódva figyeli azt is, hogy a témakör a jobb- és baloldali politika áldozata kezd lenni, holott a kérdést a pártpolitika fölé kellene helyezni. Greta Thunberg személyével kapcsolatban csak annyit mondott, nem lehet vitatni, hogy a fiatalokat e kérdésben megmozgatta.

"Változott valami Budapesten azóta, hogy ki van hirdetve a klímavészhelyzet?" - tette fel a kérdést, majd hozzátette, "mosolyog, amikor 10 ezer fa ültetéséről szóló akciókról beszélnek Budapesten", hiszen csak Székesfehérváron 110 ezer fát fognak pár hónap alatt elültetni.

A Hetek kérdésére Cser-Palkovics arról is beszélt, hogy érték az, hogy vitatkozhatunk egymással, "ebből is több kellene a mai közéletben". Azt viszont már vitatja, hogy a politikába belépő új szereplők ezzel a szándékkal érkeznének. "Úgy látom, sokkal durvábbak, mint az elődeik" - fogalmazott, majd néhány példát is hozott, mely szerint az ellenzék nem támogatta Brüsszelben más párt magyar jelöltjeit, és utalt a Momentumra, akik a román elnökválasztásban nem a magyar, hanem egy román jelöltet támogattak. "Ezek rosszabbak, mint bármely eddigi politikai döntés" - magyarázta a székesfehérvári polgármester.

A teljes interjú a Hetek pénteken megjelent lapszámában olvasható.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink