Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-14 16:04:00

Visszavonják-e Karácsony kérésére a Tuzson-javaslatot? - kérdeztük a kormányinfón

“December 1-jén már nem lesz hatályban” - ezt mondta az ATV kérdésére a totális, közszférát érintő létszámstopról Gulyás Gergely a kormányinfón, állítva: az egészségügyben nincs semmilyen létszámzárlat. A szavaiból az derült ki, hogy nem vonják vissza a Tuzson-javaslatot Karácsony Gergely felszólítására sem. Borkai Zsolt olimpiai életjáradéka marad - tudomásul veszik a MOB döntését. Hollik István is egyértelművé tette: nem emelik 18 évesre a tankötelezettséget.

Visszavonják-e Karácsony kérésére a Tuzson-javaslatot? - kérdeztük a kormányinfón

Miért nem szóltak Karácsony Gergelynek a kormányülésen a Tuzson-javaslatról? - kérdeztük Gulyás Gergelyt a kormányinfón, aki az ATV kérdésére azzal válaszolt, a kabinet ülésén a főpolgármester által felvetett témákról tárgyaltak, ezért föl sem merült ez a kérdés, mármint hogy az iparűzési adót elsősorban a tömegközlekedés finanszírozására kell majd az önkormányzatoknak fordítani. “De még egyszer mondom, ami itt most történik, nem gondolom, hogy feltétlenül konzultáció tárgya kell, hogy legyen. Egy kötelező feladatnak a sorrendiségét beszéltük csak meg” - mondta a miniszter.
 
Közbevetésünkre, hogy szóba került azon a kormányülésen a fővárosi tömegközlekedés, hiszen Karácsony Gergely egyharmad-egyharmad-egyharmad finanszírozást javasolt, de a kormánytagok felvont szemöldökeiből arra következtetett, hogy Orbán Viktor ezt nem helyesli, Gulyás Gergely azt mondta: a felvont szemöldökből a főpolgármester rossz következtetést vont le, mert ezek annak voltak köszönhetőek, hogy a kormány ma is mintegy egyharmad részét a BKV működésére és a felújítására biztosítja.

De - mint a miniszter mondta - a finanszírozás nem érinti az idei évet és a kormány átvállalt kötelezettséget sem érinti. A mi finanszírozáshoz való hozzájárulásunk nem csupán 27 milliárd az idei évben meg a jövő évben is, hanem az a 80 milliárd forint, amit a jövő évben és azt követő két évben fizetünk ki

- mondta Gulyás Gergely, és ezzel egy évben a budapesti közösségi közlekedésre 54 milliárd forintot biztosítanak Budapestnek úgy, hogy egyetlen másik város közösségi közlekedését sem támogatják egy fillérrel sem. És ezen semmit nem változtattunk - emlékeztetett.

“Az eddigi válaszaimból kiderült” - válaszolta arra, hogy visszavonják-e a Tuzson-javaslatot. Karácsony Gergely ugyanis tegnap az ATV Egyenes beszédben azt mondta, hogy ezt vissza kell vonni.

“Nekünk ez a törvénymódosítási javaslat úgy jó, ahogy előterjesztettük. Plusz terhet nem jelent a kormánynak, plusz terhet nem jelent a fővárosi önkormányzatnak és semmilyen forrást nem von el, és mindazokat, amit az állam eddig biztosított, ezután is biztosítja” - állította Gulyás Gergely, amikor újra megkérdeztük, hogy visszavonják-e, de másodszorra sem mondta ki, hogy nem. Arra viszont, hogy a Tuzson-javaslat lehet-e egy olyan “dealnek” a része, hogy akkor visszavonják a kifogásolt javaslatot, ha Karácsony Gergely mégis támogatja az atlétikai VB-csarnok megépítését, Gulyás Gergely egyértelműen nemmel felelt.

Ki engedélyezhetne egy Horthy szobrot?

Az ATV kérdésére, hogy mit jelent pontosan az a szintén új módosítás, hogy az építésügyi igazgatási hatáskör a jegyzőktől a kormányhivatalokhoz kerül - ha például a Mi Hazánk egy Horthy-szobrot szeretne a budapesti Szent Gellért térre, ezt az önkormányzat jegyzője, vagy a kormányhivatal engedélyezheti-e majd, Gulyás Gergely azt mondta: a kérdés jó, meg fogja nézni, hogy a szobor engedélyezésére vonatkozó szabályok módosulnak-e, de szerinte nem. A kormányinfón a miniszter azt is hozzátette: ha az a kérése bármelyik kerületnek, hogy a szobrok engedélyezésével kapcsolatos jogosítványról, szabályozásról beszéljenek, akkor ők erre is nyitottak.

Később a kérdésünkre válaszolva tudatták: 

építésügyi hatósági engedély nélkül építhető szobor (emlékmű, kereszt, emlékjel), ha a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6 métert. E magasság fölött a kormányhivatal engedélyezi.

Arra, hogy ő támogatna-e egy Horthy szobrot, Gulyás Gergely azt mondta, nem szeretne történelmi vitákat megnyitni, mert a nyilatkozat nagyon hosszú lenne. “Erre azt tudom csak mondani, hogy nem célja ennek a módosításnak az, hogy a szoborállítással kapcsolatos jogosítványokat máshova telepítsük, mint ahol azok vannak” - tette hozzá.

Létszámstop? Az egészségügyre nem vonatkozik

Az ATV kérdésére, hogy totális létszámstopot rendeltek el a propeller.hu cikke szerint a közszférában és az egészségügyben november 6-tól egy félig titkos, 4116-os kormányhatározat alapján, Gulyás Gergely úgy reagált, az volt a szándék, hogy a közigazgatás területén legyen létszámstop, átmenetileg, 2 hétre, az egészségügyben nem.

Arra, hogy a Népszava azt írta konkrétumokra hivatkozva, hogy az egészségügyben létszámstopot rendeltek el november 6-tól, a Kórházszövetség pedig közleményben tudatta, hogy azt kérte is az ÁEEK-tól hogy a kórházakban életbe léptetett létszámzárlat minél hamarabb feloldásra kerüljön - tehát ez létezik -, Gulyás Gergely azt mondta: az egészségügyben semmilyen létszámstop nincsen hatályban. “Ha ma valaki fel akar venni egy orvost vagy ápolónőt, minden további nélkül megteheti, bármelyik kórház” - állította a miniszter.

Kérdésünkre kiderült: körülbelül két hétig lesz érvényes a létszámstop a kormányhivataloknál, az államigazgatásban. “December 1-jén már nem lesz hatályban”

- mondta Gulyás Gergely arra utalva, hogy miután az önkormányzati választások eredményeként nagyon sokan hagyják el szabad akaratukból vagy kényszerűségből az önkormányzatokat, ezért azt szeretnénk valamilyen kontroll alatt tartani. “Ennyi a prózai oka a közigazgatási létszámcsökkentésnek” - mondta.

Várhelyi Olivér meghallgatása

Arra, hogy a meghallgatásán Várhelyi Olivér gyakorlatilag minden lényeges pontban elhatárolódott a kormányállásponttól, vagy mást mondott - legális migráció, török-szír invázió, EU-értékek, valódi európai szellemet képvisel, nem kormányokhoz lojális - a miniszter azt válaszolta: “Mi is kiállunk a jogállamiság és az európai alapértékek mellett”. A 7-es cikkelyes jogállamisági eljárásról Gulyás Gergely azt mondta, hogy az egy politikai ügy. A meghallgatás is részben  politikai jellegű - tette hozzá. Nagyon helyesnek nevezte, hogy Várhelyi Olivér nem az őt delegáló  kormányhoz lojális, mert ha nem így tenne, megsértené a biztosi elveket.

Visszaállítják-e 18 évre a tankötelezettséget?

A kormányinfókon a miniszter mellett álló Hollik István kormányszóvivő a saját javaslatáról, mely a szülők kötelességeként állapítja meg, hogy 18 éves koráig tanítassák a gyereküket vagy egy részszakma megszerzéséig, az ATV kérdésére egyértelművé tette: nem emelik fel újra a tankötelezettséget 18 évre. A kormányszóvivő azt mondta, hogy nagyon fontos kitétele a  benyújtott módosító javaslatnak, hogy 18 éves korig kell taníttatni a gyermeket, vagy egy részszakma megszerzéséig - de a részszakma megszerzésére lehetőség van korábban is. A Fidesz-KDNP-nek az a célja, hogy minden magyar fiatal, aki nem felsőoktatásba akar menni vagy szakmát akar szerezni, az egy versenyképes, alkalmazható szaktudásra tegyen szert. A szakképzési rendszernek az átalakítása az ITM által javasolt fejlesztése ezt a célt szolgálja. Az állam ehhez minden feltételt biztosít.

“A módosítással az elvi lehetősége annak kizárt lenne, hogy egy gyermek, egy fiatal, egy magyar fiatal, aki a szakképzésben részt vesz, 18 éves koráig vagy akár korábban úgy végezzen, hogy nincsen szakmája”

- mondta Hollik István, hozzátéve, egy több éve jól működő osztrák modellt illesztenek bele most a szakképzési törvénybe. “Ez a jogszabály egy társadalompolitikai felfogásról is szól. Egy nemzeti, konzervatív, jobboldali kormány részéről teljesen természetes egy olyan szabálynak a törvénybe foglalása, amelyet mindenki így gondol, hogy a szülők felelősek a gyermekeikért” - mondta.

Borkai olimpiai járadéka - marad

“Tiszteletben tartjuk a MOB döntését” - válaszolta végül Gulyás Gergely az ATV kérdésére, hogy terveznek-e valamilyen módosítást, miután a jobbikos Steinmetz Ádám benyújtott törvényjavaslatára a MOB nem vonta meg a szexvideó-botrányba keveredett Borkai Zsolt olimpikon életjáradékát arra való hivatkozással, hogy nem eléggé kidolgozott a Steinmetz-javaslat.

Ajánlom

További belföldi híreink