Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-14 10:36:00

Várhelyi: nem lehet eltűrni az uniós alapértékek megsértését

Az Európai Unió értékeit tartja előbbre valónak, és befolyásolási kísérleteknek sem kíván elfogadni – egyebek mellett ezt felelte az őt sorozó kérdéseke Várhelyi Olivér a ma reggeli meghallgatásán. A szomszédság- és bővítéspolitikai tárca magyar várományosa szerint minél hamarabb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalást Albániával és Észak-Macedóniával, az Európai Unió hitelessége forog kockán, a feltételeket teljesítő államok előtt pedig meg kell nyitni az integráció útját.

Egy valóra vált álom lenne, ha megkapná a szomszédság- és bővítéspolitikai tárca az Európai bizottságban

– ezzel kezdte meghallgatását Várhelyi Olivér. A magyar biztosjelölt már az elején leszögezte, hogy célja az Európai Unió politikai prioritásának végrehajtása, valamint a Nyugat-Balkán, illetve Európa keleti és déli részeire vonatkozó politikák kidolgozása és azok végrehajtása is.

Az MTI közben egy rövid részletben közölte, amelyben arról írt: a magyar diplomata elmondta, az EU-nak fel kell készülnie új tagországok befogadására, amennyiben azok eleget tesznek a feltételeknek, de a csatlakozási tárgyalások hatékonyságát is növelni kell. Várhelyi Olivér azt is kiemelte, hogy kinevezése esetén azon fog dolgozni, hogy jövőre sikerüljön lezárni a szerb és a koszovói kormány közötti párbeszédet.

A Nyugat-Balkán integráns része Európának, a csatlakozási perspektíva fenntartása a közösségnek is érdeke, fenn kell tartani és gyorsítani kell az érintett országok haladását a reformfolyamatban, odafigyelve a jogállamiság, a demokrácia és a gazdasági fejlődés szempontjaira - közölte. Emellett azon véleményének adott hangot, hogy nem kell választani az Európai Unió mélyítése és szélesítése között.

Törökországra kitérve azt is elmondta, hogy segíteni kell őket, de mégsem lehet szemet hunyni a szíriai beavatkozással kapcsolatban.

Arra a kérdésre, miszerint miképpen fog meggyőződni a csatlakozni kívánt országok jogállamisági helyzetéről, ha a saját kormánya is megszegi az EU-s szerződéseket, azt felelte, hogy feladata az EU képviselete, és pont ezt fogja tenni.

A jelen lévő képviselők egyebek mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy Várhelyi Olivér az EU intézményéhez vagy Orbán Viktorhoz lesz lojális.

A jelölt elmondta, hogy egyik tagállam kormányától sem fog elfogadni befolyásolási kísérletet.

Várhelyi azt a kérdést is megkapta, hogy mit tenne, ha egy csatlakozó tagállamban hasonló problémák merülnének fel, mint Magyarországon, amely ellen hetes cikkely szerinti eljárás indult az uniós alapértékek megsértése miatt. A diplomata szerint ilyen esetben az adott országgal folytatott csatlakozási tárgyalások megállíthatók, az egyes csatlakozási fejezetek megnyitását is el lehet napolni, illetve az uniós támogatásokat is vissza lehet tartan, ha a csatlakozni kívánó ország megsértené az Uniós alapértékeit.

Következő lépésként majd a bizottság javaslata alapján az Elnökök Értekezlete dönt november 21-én arról, hogy elég információhoz jutott-e a Parlament a meghallgatás lezárásához. Pozitív döntés esetén a Parlament plenáris ülése november 27-én dönt a teljes biztosi testület megválasztásáról.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink