Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-14 08:15:00

Várhelyi meghallgatás: optimisták Brüsszelben

Optimisták a brüsszeli fideszesek Várhelyi Olivér mai meghallgatásával kapcsolatban, de számítanak rá, hogy a magyar biztos-jelöltet megizzasztják a külügyi bizottságban, mert túl jóban van Orbán Viktorral. Kérdés, hogy elhatárolódik-e ma is Várhelyi a miniszterelnöknek a bakui Türk Tanácsban tett, sokszor idézett megnyilatkozásától.

Várhelyi meghallgatás: optimisták Brüsszelben
Orbán Viktor miniszterelnök és Várhelyi Olivér

Ma reggel 8-tól hallgatják meg Várhelyi Olivért, a magyar uniós biztos-jelöltet Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi bizottságában, akire Ursula von der Leyen a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót szignálta.

Optimisták a brüsszeli fideszesek, de a magyar kormányoldalon is bizakodóak Várhelyi Olivér mai európai parlamenti meghallgatását illetően.

Trócsányi: Marionettfigura volt

Trócsányi László, aki elbukott a “nulladik küszöbön” Brüsszelben, a jogi szakbizottságban, most a francia Figaronak adott interjújában azt mondta, hogy ő csupán marionettfigura volt az Európai Parlament számára, amikor meghallgatták biztos-jelöltként az Európai Parlament jogi szakbizottságában.

Az elutasítással meg akarták büntetni Magyarországot, illetve Orbán Viktor miniszterelnököt, a migrációról, a Balkánról valamint a harmadik világról vallott nézetekért - nyilatkozta a volt uniós biztos-jelölt, az Orbán-kormány volt igazságügyminisztere.

Várhelyi nem csak átslisszolt a JURI-n

Vele szemben Várhelyi Olivér - fideszesek megfogalmazása szerint - “nem csak átslisszolt” a jogi szakbizottságban, hanem egyhangú támogatással a háta mögött állhat ma délelőtt az Európai Parlament külügyi bizottsága elé, mely egy több mint 70 fős testület (számos póttagja is van ). A bizottság elnöke a német néppárti David McAllister, a fideszes tag Gál Kinga, a másik magyar tagja a bizottságnak pedig Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő, ő független. Póttag a testületben Ara-Kovács Attila DK-s képviselő (ő az európai szocialisták, Timmermansék frakciójában ül).

A német külügyminiszter dícsérte

A fideszesek ugyanakkor nemcsak azért bizakodóak, mert Várhelyi jól vette az első akadályt (míg a francia biztos-jelölt Thierry Breton túljutása sz első körön egy szavazaton múlott).

Emlékeztetnek a német külügyminiszter tíz napja, a hvg.hu-nak adott nyilatkozatára is.

Heiko Maas dícsérte Várhelyit, azt mondta, hogy “az új magyar jelölt EU-nagykövetként jól kiismeri magát az uniós bővítési és szomszédsági politikában”.

Heiko Maas szerint a Nyugat-Balkán sikeres integrációjának stratégiai jelentősége van az Európai Unió számára. Mint mondta, ebben a pontban egyetért a magyar kormánnyal, és reméli, hogy a jövendő biztos előbbre viszi az ügyet. A német külügyminiszter azt is hozzátette mindehhez, hogy ezen a területen gyorsan kell konkrét előrehaladást elérni, és megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

Heiko Maas álláspontja e kérdésben abszolút egybeesik Orbán Viktor és a magyar diplomácia véleményével, de soproni látogatásakor Angela Merkel is hasonlóan fogalmazott a Nyugat-Balkánról.

Elhatárolódott

Várhelyi Olivér mellett szól az is, amiről elsőként a Népszava brüsszeli tudósítója számolt be, hogy az Európai Parlamentnek egy tizenegy oldalas írásbeli választ küldött, amikor is az emberi és szakmai alkalmasságát, a leendő tisztségével kapcsolatos és az EP-vel való együttműködésére vonatkozó elképzeléseit firtatták. A levélben szerepelt az is, hogy hogyan értékeli a magyar miniszterelnök kijelentését, amit a Türk Tanács csúcstalákozóján tett. Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy még harcolnak a bővítési portfólióért. De ha sikerül ezt a portfóliót megszerezni, “akkor keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalások ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül ezt a portfóliót megszereznünk, akkor örömmel állunk az Önök rendelkezésére, hogy segítsük az Önök törekvéseit.”

A miniszterelnök ezzel kiverte a biztosítékot. Várhelyi Olivér ugyanakkor levelében azt írta: “A magyar kormányfő felvázolta Magyarország politikai prioritásait a Török Tanács ülésén Bakuban. Biztosként egyedüli célom az EU politikai prioritásainak végrehajtása lesz a bővítési és szomszédságpolitika által érintett országokban. Valódi európai szellemben szándékozom kidolgozni és végrehajtani a közös politikákat a Nyugat-Balkánon és a keleti, valamint déli szomszédság államaiban”. Azt is hozzátette: “Ha megerősítenek a tisztségemben, az Európai Unió általános érdekeit fogom képviselni, biztosi posztomon függetlenként fogok tevékenykedni, nem fogok sem kérni, sem elfogadni utasítást egyetlen kormánytól vagy más intézménytől sem”.

Arra, hogy hogyan járna el, ha egy csatlakozó ország megsértené az uniós jogot, normákat és értékeket, különösen a demokrácia, a jogállam és a korrupció elleni harc terén, azt válaszolta: “Természetesen felfüggeszthetjük a tárgyalásokat, ha azt tapasztaljuk, hogy a szabadság, a demokrácia, az emberi és alapvető jogok, valamint a jogállam súlyosan és kitartóan sérülnek”.

De Várhelyi Olivér arról is hitet tett: biztosítani fogja, hogy az érintett országok az uniós támogatásokat a kijelölt célok elérése érdekében használják fel.

Biztosként szankcionálni fogja a reformok elmaradását akár úgy is, hogy a közösségi alapokat átirányítja a civil társadalomnak.

A mai bizottsági meghallgatásán a fokmérő lehet, mennyire tartja a távolságot Orbán Viktor illiberális téziseitől, elhatárolódik-e a miniszterelnök korábban citált kijelentéseitől.

Deal?

Még Trócsányi László tervezett meghallgatása előtt forrásaink úgy tudták olyan “deal” körvonalazódhat az EPP és a szocialisták között, hogy ha Trócsányi László esetében az S&D képviselői túl tudnak lépni a Sargentini-jelentés és a jogállamisági eljárás felelős-keresésén, és nem büntetnék az igazságügyminiszteri múltja miatt Trócsányi Lászlót, akkor az EPP-sek is felülemelkedhetnének a tisztázó kérdések után a baloldali román biztos-jelölt esetében.

Most ilyen konkrét dealről nem számoltak be forrásaink, Várhelyi Olivér, illetve a francia és a román jelölt sorsa nem kötődik szorosan össze - mondták, viszont számítanak arra, hogy a liberálisok és a szociáldemokraták támogathatják - a néppártiak mellett - a mai bizottsági meghallgatásán.

Ajánlom

További belföldi híreink