Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-14 07:15:00

Lép a kormány: Jövő márciustól már nem a kerületi jegyzők döntenek építési ügyekben

Nemcsak az iparűzési adó kötelező felhasználásáról tett Tuzson-nyilatkozat keltett nagy politikai hullámverést, ami az önkormányzati hatásköröket illeti. A kormány egyik új salátatörvény-javaslata szerint 2020 márciusától a jelenleg jegyzőkhöz tartozó építésügyi igazgatási feladatok ellátása is megy a fővárosi és a megyei kormányhivatalokhoz.

Lép a kormány: Jövő márciustól már nem a kerületi jegyzők döntenek építési ügyekben

Erőteljes politikai visszhangot váltott ki az a Tuzson Bence miniszterelnökségi államtitkár által beterjesztett javaslat, amely az iparűzési adóból kötelezően a helyi közösségi közlekedést finanszíroztatná az önkormányzatokkal. Karácsony Gergely tegnap este az ATV Egyenes beszédben ezt úgy kommentálta: „nem tudom mire vélni, hogy ez mi a túró”, és a javaslat visszavonására szólította fel a kormányt.

Időközben az is kiderült, hogy a Miniszterelnökség által beterjesztett egyik salátatörvény első paragrafusa szintén csorbíthatja - közvetve - az önkormányzati jogosítványokat: a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése címszóval arról rendelkezik ugyanis, hogy 2030 március elsejei hatállyal az önkormányzatok mindazon vagyona “és vagyoni értékű joga", amely a jegyző építésügyi igazgatási feladatainak ellátását biztosítja, az állam ingyenes használatába kerül.

“A használati jogot a fővárosi és megyei kormányhivatal gyakorolja” - fogalmaz a javaslat.

(Az érintett önkormányzatok polgármestereivel 2020. január 31-ig megállapodást kell kötniük.)

A jegyzői hatásköröket jól ismerők az atv.hu-nak tegnap délután azt mondták: az építésügyi hatósági feladat eddig is a jegyzők államigazgatási “vonalához” tartozott, az önkormányzatnak nem volt ebbe beleszólása. De mivel a kérdésben első fokon az építési hatóságot a jegyző jelenti, és a jegyző az adott önkormányzatnál “szervesül”, a hatáskör átkerülése a kormányhivatalokhoz, ha közvetve is, az önkormányzatot is érinti. A jegyzőt ugyanis a polgármester nevezi ki, szoros a kapcsolat közöttük.

Amennyiben a módosítást elfogadják, az önkormányzat csak a települési/kerületi építési szabályzat fölött diszponál majd - mondták forrásaink, és mindössze a településkép védelme marad a hatáskörükben.

Emlékezetes, hogy 2015-ben az építési hatóságok a járási hivatalokhoz kerültek, a jövőben ezen jogositványok a megyei kormányhivatalokhoz, illetve Budapesten a kerületek jegyzőitől a fővárosi kormányhivatalhoz tartoznak majd, ha a parlament elfogadja a szóban forgó salátatörvényt.

Ajánlom

További belföldi híreink