Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-14 21:33:00

Kövér László elmondta, hogy milyen veszély fenyegeti az európai demokráciát

A kommunizmus 30 évvel ezelőtti bukását nevezte a 20. századi magyar történelem egyik legfontosabb fordulópontjának Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A nemzetközi konferencián Kövér László pedig úgy fogalmazott, hogy az európai demokrácia ebben a korszakban volt a legerősebb.

Gulyás: 1989/90 volt a XX. századi magyar történelem legfontosabb fordulópontja

 

A rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencia megnyitóján Gulyás Gergely úgy fogalmazott: "mai mindennapjainkra semmilyen más történelmi esemény nem volt nagy olyan hatással, mint az 1989-90-es átalakulás, alkotmányos forradalom". A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, „ez teremtette meg azokat az alapvető kereteket, amelyek között ma is élünk. Természetesen ezek a keretek változtak is, a keretek nem is voltak feltétlenül mindig tökéletesek, de a legfontosabb választóvonal az az, hogy ma és immáron 30 éve szabadságban, jogállamban, demokráciában élhetünk, és nem pedig egy kommunista diktatúrában.”

A házigazda XXI. Század Intézet főigazgatója a kelet-európai nemzetek szerepét méltatta. „A nemzeti kérdés, a nemzeti szuverenitás visszaszerzésének az akarása, ami egyet jelentett a szabadság igenlésével, sokkal jelentősebb szerepet játszott a szovjet birodalom szétporlasztásában, mint ahogy azt egyes megmondók láttatni akarják” - fogalmazott Schmidt Mária, hozzátéve, hogy szerinte nem szabad visszatérni a rendszerváltás előtti történelmi zsákutcába.

Az Országgyűlés elnöke záróbeszédében arra figyelmeztetett, hogy térségünk könnyen egy újabb geopolitikai ütközőzónává válhat. Kövér László arról beszélt, hogy „a második világháború után az európai demokrácia, minden bizonnyal 30 esztendővel ezelőtt volt a legerősebb, a leghatékonyabb. Ma az a veszély fenyegeti az európai demokráciát, hogy forrása, nevezetesen az európai középosztály egyre vékonyodik és el is apadhat.”

Harminc éve nem erről álmodtunk – zárta beszédét Kövér László, aki úgy vélte, veszély fenyegeti az európai demokráciát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink