Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-14 07:36:00

Hiller kiakadt Kövérék javaslatán: nem ruházható át a képviselő szavazati joga

Nonszensz ! - ezt mondta Hiller István az atv.hu-nak Kövér Lászlóék durván szigorítani akaró fegyelmi javaslatáról, konkrétan arról, hogy egy parlamentből kitiltott képviselő helyett egy másik képviselőtársa szavazhatna a jövőben. Míg titkos szavazás esetén a kitiltott képviselő maga voksolhatna - egy különteremben.

Hiller kiakadt Kövérék javaslatán: nem ruházható át a képviselő szavazati joga
Hiller István országgyűlési képviselő

Összességében is “teljességgel elfogadhatatlan” Hiller István szerint Kövér László, illetve fideszes képviselők durván szigorítani akaró parlamenti fegyelmi javaslata, az MSZP-s politikus szerint a parlamenti képviselői jogok “megtiprását” jelenti.

A “szélsőséges” javaslatot Hiller István szerint a kormányoldalon már “a félelem diktálta”.

Az atv.hu érdeklődésére a parlament MSZP-s alelnöke külön kiemelte azt a passzust, hogy fizikai atrocitás esetén 60 napra is kitiltható egy képviselő a Parlament épületéből, de megbízott útján ebben az esetben is gyakorolhatja képviselői jogát - titkos parlamenti szavazás esetén pedig a kitiltott képviselő a házelnök által kijelölt helyiségben gyakorolhatná a szavazati jogát.

Ezt Hiller István úgy kommentálta: “ez egy nonszensz”! Egyetlen demokratikus államban sem ruházhatja át a parlamenti szavazati jogát egy demokratikusan megválasztott képviselő bárki másra ugyanis.

A parlament szocialista alelnöke emlékeztetett, hogy korábbi ciklusokban volt arra példa, hogy egy nagyon fontos szavazásnál, ha egy képviselő nem ért oda az ülésteremben a helyére és már tudta, hogy nem éri el a szavazógombot, azt kiabálta a képviselőtársának, hogy szavazzon helyette gyorsan. De ez házszabályellenes volt, és akár a képviselői mandátum elvesztésével is járhatott volna - tette hozzá.

De Hiller István azt is elképesztőnek tartja, hogy titkos szavazás esetén pedig Kövérék mostani javaslat biztosítaná, hogy a kitiltott képviselő mégis személyesen szavazhatna valamilyen különteremben. “Nem lehet különbséget tenni szavazás és szavazás között!” - fakadt ki az MSZP-s politikus, aki szerint nincs különbség nyílt szavazás és titkos szavazás között abból a szempontból, hogy egy képviselő személyében képviseli a választóit, azokat, akik rá voksoltak. A szavazata ezért sem ruházható át senkire - magyarázta.

Munkatársunk közbevetésére, hogy előzetes felhatalmazással a parlamenti bizottságokban szavazhatnak egymás helyett képviselők, a parlament alelnöke azt mondta, hogy ez igaz, de más a bizottsági ülés és megint más egy parlamenti szavazás.

Ha “sebet ejt” egy másikon

A fegyelmi szigorításokat célzó törvényjavaslatnak valóban az az egyik legdurvább szankciója, hogy ha egy képviselő fizikai erőszakot alkalmaz, a házelnök akár 60 naptári napra is kitilthatja a képviselőt a parlamentből és a Képviselői Irodaházból is.

Kocsis Máté tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, reméli, hogy ezt a kitiltási szankciót sosem fogják alkalmazni.

Ez arra vonatkozik, ha például egy képviselő „sebet ejt” egy másikon - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Ajánlom

További belföldi híreink