Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-13 16:11:00

Vitézy szerint példaértékű, hogy kevés a parkolóhely az új Puskás Arénánál

A VEKE egyik alapítója, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum megbízott igazgatója Facebook-oldalán reagált arra, hogy sokak szerint a 68 ezer főt befogadni képes stadionhoz túlságosan kevés 500 parkolóhely.

Vitézy szerint példaértékű, hogy kevés a parkolóhely az új Puskás Arénánál

"Szerintem ez így helyes és példaértékű" - fejtette ki véleményét Vitézy Dávid. Szerinte ugyanis egy ekkora intézményt képtelenség közúton kiszolgálni, az egész város bedugulna, ha tízezrek indulnának útnak autóval a Kerepesi úton és a Thököly úton egyszerre a stadionhoz.

"A Puskás Ferenc Aréna mellett ott az M2-es metró, amit - ahogy a korábbi Népstadion nagyrendezvényei idején is csináltuk - nyilván sűríteni kell több tízezres látogatószámú események idején. Ne felejtsük: még ha teltház is van, az M2-es metró és az 1-es villamos, illetve a több kaputól gyalogtávon belül elérhető M4-es metró és a Thököly úti buszok legfeljebb háromnegyed óra alatt képesek elszállítani 68 ezer embert. Több ezer autónak kijutni egy parkolóból sokkal tovább tartana, és nem is lenne hol kijutniuk, hisz a stadion körüli utakat a tömegek mozgása miatt lezárják, ahogy ez a Népstadion működése idején is a gyakorlat volt"

- írja. Vitézy szerint a nagy európai futballarénák esetében is az a szokás, hogy a megközelítést nem az autókra, hanem a tömegközlekedésre alapozzák, nem is próbálják azt a látszatot kelteni, hogy talál majd parkolót, aki autóval indul útnak. Amerikában vannak persze autóközpontú nagy stadionok - de ezeknél az aréna területének sokszorosát foglalja el a csak néha-néha kihasznált parkolásra szolgáló betontenger, ahonnan órákba is telhet az esemény vége után autóval kijutni (volt szerencsém az élményhez Texasban).

"Szerintem jó, hogy egy közberuházás felismerte: a parkolóhelyek száma önmagában is hatással van arra, hogy az emberek hogyan próbálnak majd odajutni és ezáltal az intézmény fenntarthatóságára is. Jó lenne, ha ez lenne az etalon a jövőben"

- zárja a bejegyzést Vitézy.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink