Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-13 20:30:00

Karácsony durván kiakadt: dominóhatást indíthat el a Fidesz javaslata

Sok minden tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, de a boltok vasárnapi rövidített nyitvatartásának kérdése egészen biztosan nem. Erről Karácsony Gergely főpolgármester beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

 

 

A főpolgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a fővárosi közgyűlés az alakuló ülésén döntött a fővárosi érdekegyeztető tanács létrehozásáról. Karácsony a maga részéről jobban szeretné, ha a munkavállalóknak vasárnap nem kellene dolgozniuk, vagy ha igen, akkor bérpótlék ellenében. Ennek eldöntését Karácsony Gergely nem bízná a piacra, mert ott, mint fogalmazott, a tőke diktál. Ehelyett ennek a kérdésnek az eldöntését háromoldalú rendszerre bízná, ezt hozták létre a fővárosban.

Azt a Tuzson Bence által beterjesztett javaslatot, amely az iparűzési adóból kötelezően a helyi közösségi közlekedést finanszíroztatná az önkormányzatokkal, Karácsony Gergely a következőképpen kommentálta: „nem tudom mire vélni, hogy ez mi a túró”. Mint elmondta: a javaslat értelmében a törvényben átírnak egy szót, a „különösen” helyett „elsősorban” lesz benne. Ez a javaslat csak akkor értelmezhető, ha egy forgatókönyvbe illeszkedik – tette hozzá a főpolgármester. Ám azt is elmondta: ahogy ezt a módosítót beterjesztették, az ellentétes azzal az Orbán-Tarlós megállapodással, amelyről Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy szent és sérthetetlen.

A főpolgármester szerint kérdés, hogy ha az állam a közösségi közlekedésből kivonul, akkor ki fog-e vonulni az oktatásból és az egészségügyből is. Karácsony Gergely elmondta az Egyenes beszédben, hogy a javaslatot a sajtóból ismerte meg, és ezt a javaslatot vissza kell vonni.

A főpolgármester úgy látja: a kormány szerinte inkább békét akar Budapesten mint háborút, ő pedig a maga részéről biztosan békét akar. Ám – tette hozzá Karácsony – ha a kormány felrúgja az Orbán-Tarlós megállapodást, az dominóhatást indíthat el.

Ami a főváros kukaholdingból történő esetleges kilépését illeti, a főpolgármester elmondta az Egyenes beszédben: a kukaholding működésén pénzt és időt veszít a főváros, most például hétmilliárd forintja van a fővárosnak a kukaholdingban. Karácsony Gergely hozzátette: a szemétszállítás problémáinak megoldása is része az Orbán-Tarlós megállapodásnak. A maga részéről Karácsony – elődjéhez, Tarlós Istvánhoz hasonlóan – minél nagyobb autonómiát szeretne, de hozzátette: a kormány nélkül nem tud kilépni Budapest ebből a rossz rendszerből. Ha Budapesten múlt volna, már rég kilépett volna a kukaholdingból – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink