Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-13 10:51:00

Hadházy Ákos: így gyűri maga alá a közbeszerzéseket a kormány

Hiába van nálunk a legszigorúbb közbeszerzési törvény a kormány szerint, ha trükkök sora áll rendelkezésre ennek kijátszására. Ezért az Európai Unió 5-600 milliárd forintnyi büntetést szabott ki Magyarországra, ami végső soron a magyar adófizetők nyakába szakad. Hadházy Ákos az ATV Start című műsorban összeszedte azokat a módszereket, amellyel az utóbbi években irányítottá váltak a közbeszerzési kiírások, olyannyira, hogy egy körön kívülinek már beadni sem érte/éri meg a tenderét.

Hadházy Ákos: így gyűri maga alá a közbeszerzéseket a kormány

Több mint 500 milliárd forintnyi büntetést szabott ki Magyarországra az Európai Unió – írta meg blogbejegyzésében Jávor Benedek. A volt EP-képviselő megjegyezte: a vitás tenderek esetében a kormány nem adta le a pályázatok számláit Brüsszelnek, így azokat a magyar emberek pénzéből finanszírozták. A büntetéseket egyébként a kabinet azért vállalta, hogy a vizsgálat idejére felfüggesztett uniós kifizetések újraindulhassanak.

A politikus szerint több operatív program esetében rendszerszintű, a közbeszerzéseket érintő szabálytalanságokat tárt fel a Bizottság.

Ehhez jön még néhány külön büntetés, mint például az, ami a területfejlesztési program kiválasztási gyakorlatához kapcsolódik. Jávor Benedek számításai szerint összesen 700 milliárd forintról van szó, amiből a pályázati önrész levonása után 5-600 milliárd forint közé tehető az országot ért tényleges kár.

Ezzel kapcsolatban Hadházy Ákos azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy ő is szerette volna ezt megtudni, de egy másik úton indult el. A Miniszterelnökséget kérdezte, de választ nem kapott. A független országgyűlési képviselő szerint a kormány vitathatta volna a megállapításokat, de ennek egy részét kvázi elengedték annak fejében, hogy az EU továbbra is folyósítsa a támogatásokat. Az operatív programokat – tette hozzá a politikus – nagy zsáknyi pénzként is el lehet képzelni, amelyet különféle célokra adnak egy országnak. A Fidesz azonban nem okosan költi el ezeket, és szerinte minden napra juthatna olyan eset, ami valamilyen szabálytalanságról szólna.

Kérdésre válaszolva Hadházy Ákos azt is hozzátette, hogy ezt a büntetést a magyar adófizetők fizetik meg. A szabálytalanságok pedig a közbeszerzési eljárások kijátszásai, miközben részben igaz, hogy nálunk van az egyik legszigorúbb közbeszerzési törvény. Ettől függetlenül – tette hozzá – ez a csalás egyik módszere.

A közbeszerzések egy részét korábban primitív módon bundázták meg úgy, hogy meghívtak pár szereplőt, és az ajánlattételt és győztest is előre tudhatták. Néha csak egyetlen ajánlat érkezett, mert a kamuajánlatokra sem figyeltek – tette hozzá.

Az új módszerben nyílt beszerzés van több szereplővel, de tisztességes ember már pályázatot sem ad be, ami egyébként előkészülést és pénzt igényel. Annak, hogy az jöjjön ki „nyertesként”, akit szeretnének, pedig három módszere van a politikus szerint.

Korábban referenciákat szabtak, amelyet tulajdonképpen egyetlen cégre lehetett megfeleltetni. Ma az egyik módszer szerinte, ha jobb ajánlat érkezik, mint az előre megbeszélt, hogy a legkisebb hibáért is kizárásra ítélik. Egy másik módszer a szubjektív megítélés, vagyis nem a pénzt nézik egy pályázatnál, hanem a szakmai színvonalát.

Példaként hozta fel, hogy a választások előtt Mészáros Lőrinc kapott egy 200 milliárd forintos keretszerződést. Még az sem volt meghatározva, hogy mit kell pontosan csinálni. Itt sem a pénzt értékelték, hanem próba költségvetést kellett beadni, és ennek szakmai színvonalát pontozták, amit szerinte bárhogyan lehet pontozni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink