Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-13 13:07:00

Arató Gergely: ez egy „pofa be” törvény

A DK frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatót tartott a kormánypárt módosító-javaslata kapcsán, ami jelentősen bővítené a képviselőknek kiszabható szankciók körét. Arató szerint a magyar kormány ezzel a módosítással a nyílt diktatúra felé tesz javaslatot.

Arató Gergely: ez egy „pofa be” törvény
Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese
„Ezzel a módosítással a házelnök lényegében élet-halál urává válik, legalábbis politikai értelemben. Kitilthatja a képviselőket, akár a parlament és az irodaház épületét is beleértve hónapokra, lehetetlenné téve ezzel a munkájukat. Büntethetővé válik minden olyan tevékenység, amivel eddig az ellenzék felhívta a közvélemény figyelmét a Ház antidemokratikus gyakorlatára és a kormány lépéseire”

– mondta a DK-s politikus. Az új törvény értelmében akár egy sima bekiabálásért is súlyos büntetésre lehet számítani.

Arató szerint még az is aggályos. hogy az országgyűlés jegyzőiből- akik fele részben ellenzékiek- a javaslat rendőrt csinálna. A javaslat jelképes pontja az, hogy megszünteti a képviselőknek azon jogát, hogy szabadon beléphetnek bármilyen közintézményben, feltehetik a kérdéseiket, és ellenőrizhetik a munkát. Arató úgy látja, hogy ennek a szabálynak az volt értelme, hogy jelképesen ki lehetett fejezni, hogy a választók ellenőrzik a kormányt, és nem fordítva.

„Ez egy pofa be törvény”- mondta a politikus, akik szerint a Fidesz az ellenzéki képviselők jogainak korlátozásával akar bosszút állni azért, mert az önkormányzati választáson számos helyen piros lapot mutattak a korrupciónak és az úrhatnám hatalomgyakorlásnak.

A DK azt ígéri, hogy minden lehetséges parlamenti és parlamenten kívüli eszközzel fel fog lépni, és arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy közösen lépjenek fel a korlátózó módosítással szemben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink