Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-12 15:44:00

Ma már a politikusok is celebek, de önazonos helyzetben lehet megmutatni őket

Az 1990-es évek végén újdonságnak számított, hogy az akkori kampányban Orbán Viktor telefonban szólította meg a választókat. Míg korábban a politikusok elsődleges csatornája a sajtótájékoztató volt, addig ma már számtalan egyéb eszköz áll rendelkezésükre, főként a közösségi média.

 

 

Folyamatosan történik az átalakulás – így reagált arra a felvetésre Perlaky-Papp József, hogy a politikai kommunikáció az utóbbi időben mintha átalakulni látszana. Míg korábban a politikusok elsődleges csatornája a sajtótájékoztató volt, addig ma már számtalan egyéb eszköz áll rendelkezésükre, főként a közösségi média. A politikai kommunikáció akkor változik – tette hozzá –, ha egy új helyzet vagy eszköz érkezik. Az is inspiráló lehet, hogy a közösségi oldalakon ma már nagyon sokan fent vannak.

A Metropolitan Egyetem docense szerint a politikának több nagy fejlesztése is volt 1990 óta, ekkor kapott ugyanis nagyobb szerepet a politikai kommunikáció. Az egyik nagy fejlesztés 1996-1999 közé tehető, amikor professzionálissá vált a politika, és ekkor jelentek meg a PR és marketing eszközök is a politikusok körül. Példaként hozta fel az 1998-as Fidesz-kampányt, amikor Orbán Viktor hangján hívták fel az embereket, és ami akkor nagy újdonságnak számított. Emellett Gyurcsány Ferencnek is sokat hozott az, hogy közvetlenül tudta megszólítani a választókat, ennek az őszödi beszéd vetett véget - tette hozzá. 

Mint mondta, ma már a politikusok is celebeknek számítanak, igaz, nem olyan értelemben, mint azok a médiaszemélyiségek, akik ebből élnek.

 Előbbieknek ugyanis ezt is teret ad, hogy elérjék a választókat és egyszerűen megfogalmazzák az üzeneteiket. Ezeket jellemzően kommunikációs stábok alakítják ki, ugyanakkor arra figyelni kell – emelte ki Perlaky-Papp József –, hogy csak olyan helyzetben lehet megmutatni a politikusokat, ami önazonos.

A docens azt is megemlítette, hogy erős kihívások vannak a politikában, mint az, hogy mit tudnak kezdeni a botrányokkal, és képesek-e kezelni a kikerült botrányokat. A mostani választás ugyanis tisztán megmutatta, hogy a kríziseket nem lehet csak úgy „ott hagyni”. A kormányoldalnak eddig „lepeltémái voltak”, mint 2010-ben az őszödi beszéd, 2014-ben a multi-és bankellenesség, 2018-ban pedig a migráció, ami „nagyszerű lepel volt”, abban az értelemben, hogy elfedte azokat, amiket nem végeztek el kommunikációban. Az önkormányzati választás is úgy működött, mint a parlamenti választás, végvári vitézekként maradtak egyedül a kormánypárti polgármesterek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink