Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-12 15:21:00

Bedőlhet a kukaholding?

A 24.hu információi szerint a főpolgármester a november 6-i kormányülésen jelezte Orbán Viktornak, hogy a hulladékgazdálkodás finanszírozása botrányos, mégpedig a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. miatt, ezért felvetette a főváros kiléptetését a szemétdíj központosított beszedési rendszeréből.

Bedőlhet a kukaholding?

A 24.hu szerint a miniszterelnök nem reagált érdemben Karácsony felvetésére, de az elmúlt napokban szakmai körökben elterjedt a hír, hogy néhány hónapon belül teljesen felszámolhatják az amúgy sok gondot okozó kukaholdingot.

Az NHKV rövid, négy éves fennállása alatt - megszegve a törvényi előírást -, rendszeresen hónapokkal a határidő letelte után adta le az előző év pénzügyi mérlegét. A kukaholdingnak – minden más céghez hasonlóan – május 31-ig kellett volna közzétennie a tavalyi beszámolóját, ez azonban még most, novemberben sem történt meg, így nem tudható pontosan nem tudható, jelenleg hogyan mekkora mínuszban van az NHKV. A cégbíróság már csak emiatt is elrendelhetné a kényszertörlést.

A kukaholding hivatalos könyvvizsgálója már az előző, 2017-es mérleg esetében is jelezte: csak úgynevezett korlátozott véleményt hajlandó kiadni az elszámolásokban rejlő bizonytalan becslések miatt. Akkor 40 és 50 milliárd forint körül voltak a kukaholding kintlevősége, forrásaink szerint ez 2018-ban tovább romlott.

A kukaholding különösen súlyos elmaradásokat halmozott fel a fővárosban, az ország legnagyobb hulladékos cégével szemben. Az FKF Zrt.-nek már 2017-ben volt olyan időszaka, amikor 10 milliárdos kukaholdingos tartozás mellett kellett működnie. Az FKF tavalyi beszámolójából arra lehet következtetni, hogy 2018 végén a kiszámlázott, de pénzügyileg nem rendezett szolgáltatói díjak megközelítették a 12 milliárd forintot.

A 24.hu forrásai szerint a kukaholding alól végképp kirántaná a talajt a kormány, ha Budapestet kivennék a hatásköréből. A főváros ugyanis nemcsak abszolút értékben nagy befizető, itt arányaiban is magasabb a sikeres díjbeszedések aránya, mint az országos átlag. Ha ez a forrás megszűnik, a cég még kevésbé lesz fenntartható, mint eddig. Az NHKV-nál a veszteségspirál miatt már többször lecserélték a vezetőket, sőt a megszüntetés ötlete is felmerült. 2018 végén a menedzsment jelentős részét kirúgták, miután aláírták a siralmas eredményt felmutató mérleget. A menesztettek többsége a rendszert létrehozó Weingartner Balázs, a kukaholding korábbi igazgatósági elnökének embere volt. A vezetőcserékkel egy időben kormányzati szinten némi bizonytalankodás is érezhető volt, hogy érdemes-e újabb tízmilliárdokat költeni a rendszer fenntartására, de végül megvédték a NHKV-t.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink