Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-12 11:14:00

Schiffer: a legkorruptabb nemzeti kormányt is könnyebb ellenőrizni, mint egy transznacionális intézményt

Az euró bevezetése nemhogy javítaná, de még konzerválná is a magyar gazdaság lemaradását és félperifériára kerülését az EU-ban – hangzott el a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában, amelynek vendége Hack Péter egyetemi tanár, egykori országgyűlési képviselő és Schiffer András ügyvéd, az LMP egykori társelnöke voltak.

Schiffer: a legkorruptabb nemzeti kormányt is könnyebb ellenőrizni, mint egy transznacionális intézményt
Schiffer András, fotó: MTI
A föderalizmus már a kezdeti ambíciók között is jelen volt az Európai Unióban, csak nyíltan nem feltétlenül nyíltan képviselték ezt korábban

– erről beszélt Hack Péter, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának volt elnöke a Harcosok Klubja című rádióműsorban a Spirit Fm-en. Ez a 2000-es években megváltozott, az európai alkotmánytervezetben már az Európai Egyesült Államok gondolata is előjött, amire 2004-2005-ben a holland és francia választók is nemet mondtak, látványos, de nem végleges vereséget mérve a föderalistákra. Ennek ellenére az uniós döntéshozatal mégis ebbe az irányba mozdult el, például a tanácsbeli minősített többséget és nem egyhangúságot igénylő szavazások bevezetésével vagy az Európai Ügyészség létrehozásával.

A föderalizmus nem európai jellegzetesség, globálisan is megfigyelhető egy lopakodó tendencia, aminek lényege, hogy a globális nagytőke a nemzetállami határokat megkerülve igyekszik a fontos döntéseket befolyásolni – erről már Schiffer András beszélt, aki elmondta azt is, hogy az EU ma a határán van annak, hogy elszakadjon a népi felhatalmazástól és nehezebben lehessen ellenőrizhető a jövőben. Egy nemzeti kormányt– a legkorruptabbat is – könnyebb ellenőrizni, mint egy transznacionális képződményt – tette hozzá az LMP volt társelnöke.

hack péter, fotó: mtiHack Péter, fotó: MTI

Schiffer András egy nemrégiben Lányi Andrással közös előadáson azt mondta, hogy „azok a pártok amelyek az euró minél korábbi bevezetését követelik, nettó hazaárulást követnek el”. Erről a műsorban az LMP volt társelnöke kifejtette, hogy „az eurózóna állatorvosi lova az Európai Unió betegségének”. Különböző gazdasági szinteken álló gazdaságok felemás összeabroncsolása ugyanis a divergenciát szolgálja. Ez a félperifériát érintheti rosszabbul, mert az ide tartozó kormányok és jegybankok nem használhatnak monetáris eszközöket a gazdaság felfűtéséhez. Finnország is rosszul járt ezzel a konstrukcióval, mert nem tartozik a nettó haszonélvezők, mint Németország és Hollandia közé.

Emellett az elhamarkodott euró-bevezetés nemcsak olyan következményekkel játhat, mint a görög államcsőd, de szélsőséges egyenlőtlenségekhez is vezethet, mint Szlovákiában, ahol elképesztő a nyomor az ország keleti részében.

Schiffer Róna Péterrel ért egyet, aki szerint addig nincs értelme eurón gondolkodni, amíg a magyar versenyképesség nem éri el az EU-s átlagot. Vagyis, ha most belépnénk – mondta Schiffer – akkor foglyai lennénk a mostanáig kialakult történelmi lemaradásnak.

Hack Péter szerint ellentétes lenne a nemzeti érdekekkel, és a lemaradásunkat konzerválná egy elhamarkodott euróbevezetés.

Hack Péter korábban, a Mandineren Orbán Balázs államtitkárral folytatott beszélgetésében azt mondta: „szalonképtelennek számít a magyar jogászi elitben nem föderalistának lenni. Európa egyetemeinek meghatározó alakjai is föderalisták. Könnyen persona non grata-vá válhat valaki, aki nem a mainstream elképzeléseket vallja ezen a területen”. Hack Péter szerint ez egy létező probléma, bizonyos kérdések felvetése ugyanis tabunak számít a közösségben. A magyar jogászi elit az elmúlt évtizedeit azzal töltötte, hogy harmonizálta a magyar jogrendszert az európai joghoz. Schiffer András a fentiekkel annyiban egyetértett, hogy a rendszerváltás után véleménymonopóliumok alakultak ki, amelyek olykor dogmává értek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink