Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-08 20:26:00

Varga Judit: Handó kimagasló teljesítményt nyújtott

Judith Sargentini ténykedése nagy hangzavarral járt, jelentése törvénysértő – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Varga Judit: Handó kimagasló teljesítményt nyújtott

A miniszter, aki a minap részt vett az Országos Bírói Tanács ülésére, elmondta: a kormány és a bírói vezetők közös célja, hogy a bírói illetményemelés végbemehessen. Ez független a kormány és a bíróságok viszonyától – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter, hozzátéve: fontos, hogy e téren is legalább Európa középmezőnyében legyünk.

Handó Tünde kimagaslóan teljesített mint bíró, az Országos Bírói Hivatal vezetőjeként pedig az európai élvonalba, a 21. századba röpítette a magyar igazságszolgáltatást – vélekedik az alkotmánybíróvá választott, ezért az OBH éléről távozó Handó tevékenységéről az igazságügyi tárca vezetője. Arra a kérdésre, hogy Handó alkotmánybíróvá választása kimenekítésnek tekinthető-e, Varga Judit azt válaszolta: az OBH távozó vezetőjének kimagasló teljesítménye magáért beszél, méltó betöltője lesz a most megürült alkotmánybírói tisztségnek.

Az igazságügyi miniszter ehhez hozzátette: a maga részéről a bíróságokkal kapcsolatban a közös feladatokra koncetrál és nyugalmat szeretne az igazságszolgáltatás területén. Arra a kérdésre, hogy Répássy Árpád lesz-e Handó Tünde utóda, Varga Judit kitérő választ adott.

Arra a kérdésre, hogy mit szól Kövér László kijelentéséhez, amely szerint a fékek és egyensúlyok rendszere hülyeség, amit el kell felejteni, Varga Judit így válaszolt: a házelnök szuverén ember, ezért nem kommentálja kijelentését.

A közigazgatási bíróságokról szóló törvénnyel kapcsolatban a miniszter elmondta: a jogszabály az osztrák mintát követte, megfelel az európai sztenderdeknek, de indokolt volt felülvizsgálni, mert sok indulatot keltettek körülötte az Unióban. A Magyarország elleni, többek között a jogállamisággal kapcsolatos támadások mögött Varga Judit szerint a kvótavita áll, szerinte maga a hetes cikkely szerinti eljárás is politikai támadás.

Ami az uniós pénzek magyarországi felhasználását illeti, Varga Judit szerint az uniós statisztikák könnyen kiforgathatók, például a Magyarországtól visszakövetelt uniós pénzek egy részét a szocialista kormány idején szabálytalanul lefolytatott nagyösszegű közbeszerzés miatt követelte vissza Brüsszel.

A miniszter szerint sarkítás, hogy ő kifogásolná, hogy az uniós pénzek folyósítását jogállamisággal kapcsolatos követelményekhez kötnék, ám úgy véli: az a tervezet, amely az asztalon van, nyílt politikai fegyverként használná a jogállamisági kritériumokat.

Varga Judit félreértésnek nevezte, hogy azzal vádolták, hogy „hisztinek” nevezte volna az isztambuli egyezmény ratifikálását. A magyar jogrendszer kiemelt prioritása a nők védelme és az áldozatsegítés – tette hozzá a miniszter.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink