Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-08 06:05:00

Telefonfüggőség: már egy egész generációnál jelentkeznek a testi tünetek

Egészen kiskortól rászoknak a telefonok, tabletek használatára a gyerekek, ez pedig az egész gondolkodásukat befolyásolhatja. Egy egész generációnál felfedezhető a Scheuermann-kór.

Kutatás: a képernyők bámulása korlátozza a gyermeki agy fejlődését

 

Ahogy nő a telefonok és tabletek népszerűsége, úgy készül egyre több tanulmány a hatásukról. Egy friss kutatás szerint a képernyők káros hatással vannak a gyerekek agyi fejlődésére – írja a CNN.

„Szintén Amerikában figyelték meg, hogy ma egy 15 hónapos gyerek már nagyon jól kezeli a tabletet. Nem lehet percre megmondani, hogy hány percig szabad használni az eszközöket, és meddig nem” – mondta a kutatással kapcsolatban az ATV Start című műsorában Póta György.

A Házi Gyermekorvosok Szövetségének elnöke szerint nagyobb probléma az, hogy már egészen kiskortól rászoknak ezekre az eszközökre a gyerekek, hogy az egész gondolkodásukat befolyásolják. Hozzátette: a szem fejlődését nagyon rontja, ha nagyon fókuszálva figyelik a képernyőt. „Nyilvánvaló, hogy az idegrendszert egyirányú inger éri, ez is befolyásolja a fejlődését.

Az egyéb képességeknek a hiánya, ami abból adódik, hogy semmi mással nem foglalkoznak, csak ezzel, ez egészen súlyos problémákat fognak okoznak” – fejtette ki Póta György.

John Hutton, a Cincinnati Gyermekkórház orvosa és kutatója három és öt év közötti gyerekek agyát vizsgálta MRI-vel, és azt vette észre, hogy azoknál, akik az ajánlott napi egy óránál többet néznek képernyőket, a fehérállomány lassabban fejlődik. A fehérállomány fontos szerepet játszik a nyelvtanulás, az olvasás és a kognitív képességek fejlődésében. Olvasással, zenetanulással, sőt akár zsonglőrködéssel is fejleszthető a fehérállomány szerkezete és felépülése.

Póta György szerint a hír igaz, ilyen következményekkel járhat, ha a gyerek napi egy óránál többet nézi a képernyőt. A szövetségi elnök hozzátette: tudományos értelemben akkor lehetne bizonyítani, ha ugyanazokat a gyerekeket, megfelelő időközönként vizsgálnák és objektíven meghatároznák a fehérjeállomány megfelelő mérőszámait.

A szakember hangsúlyozta, hogy egy egész generációnál felfedezhető a Scheuermann-kór. Ezt azt jelenti, hogy meghajlik a nyaki gerinc, ez főként a tinédzser korosztályra jellemző. „Ez azt jelenti, hogy egy 20-25 éves ember nem tudja rendesen kiegyenesíteni a nyakát” – jelentette ki.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink