Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-08 09:46:00

Orbán Viktor: Nem volt kellemes

Az ellenzéket komolyan kell venni. Komoly küzdelem és harc van Magyarországon. De az ellenzéket ez nem zavarja abban, hogy diktatúrásdit játsszon - erről beszélt Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádiós interjújában. Nem volt kellemes, álmokat kell feladni - mondta arról, hogy Karácsony Gergely ott volt a kormányülésen. A “Soros terv” újra elhangzott, a Momentumot pedig a kozmopolita felfogással és az SZDSZ-szel hozta össze a miniszterelnök.

Orbán Viktor: Nem volt kellemes
Orbán Viktor miniszterelnök

Orbán Viktort a ma reggeli Kossuth Rádiós interjújában Nagy Katalin először Putyin orosz elnök, a német külügyminiszter és Erdogan török elnök látogatásáról kérdezte.

A miniszterelnök először is köszönetet mondott a budapestieknek, hogy elfogadták, de legalább tudomásul vették a látogatásokkal járó felfordulást, ha tüntetés is van, az még nagyobb felfordulással jár - tette hozzá.

A házszámát egyetlen ország sem tudja megváltoztatni - mondta el sokadszorra a rádiós interjújában is. Megismételte, hogy egyensúlyra törekszik hazánk Berlinnel, Moszkvával és Isztambullal is, a cél, hogy ezek az országok érdekeltek legyenek a magyar sikerben.

“Első a biztonság”

A Putyin, Erdogan, Heiko Maas találkozók jelentőségéről azt mondta, vannak katonai, biztonságpolitikai érdekek is, a katonai akciókat jobb elkerülni, “első a biztonság”. Jobb olyan kapcsolatokat kialakítani, hogy mindenki úgy érezze, a másik nem fenyegeti az ő biztonságát - tette hozzá.

Vannak gazdasági érdekek is - emlékeztetett a miniszterelnök. Az export-lehetőségeinket kell növelni, és gazdasági egyensúlyra törekedni az említett országokkal.

“Népi diplomácia”

Van egy olyan világ, ami népi diplomáciának nevezünk, ez a békéhez, stabilitáshoz visz közelebb - mondta a diplomáciai, kulturális érdekekről.

Ellenzéki tudatlanság

Arra, hogy az ellenzéki pártok tiltakoztak Putyin és Erdogan látogatása miatt, de az EU részéről is egyfajta kettősség érzékelhető ( mintha jó is lenne, hogy beszél valaki Putyinnal és Erdogannal, de furcsállják is ), Orbán Viktor azzal válaszolt: az ellenzék magatartását nem dolga minősíteni, “bár a kísértés nagy”.

Azt mondta, “nem értik a dolgot”, nem rosszakaratból, inkább tudatlanságból. Nem akarják megérteni, hogy Erdogant, aki erős ember, a bevándorláspárti erők el akarják távolítani. Soros György ezt megírta, hogy évente egymillió bevándorlót kell behozni - emlékeztetett a Soros-tervre.

Merjünk magyarok lenni

A régebbi baloldali “merjünk kicsik lenni” tézisével szemben ő azt javasolja, hogy „merjünk magyarok lenni” ( a magyar érdek az is, hogy ne jöjjenek bevándorlók). Az ellenzékről a miniszterelnök a török szír agresszió és a kurdok kapcsán is elmondta, hogy esetükben tudatlanság forog fenn, Irakban, veszélyes körülmények között ugyanis kurdokat képezünk ki. „Ott támogatjuk őket, ahol kell, de megértem, hogy ellenzékből ezt nehéz átlátni” - magyarázta. De ő a közlekedési nehézségek ellenére is úgy érzi, hogy az emberek inkább a nemzeti érdekű külpolitikát tánogatják, és a széles közvélemény is - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy akkor Merkel és Trump is Magyarország sikerében érdekeltek-e, hiszen velük is találkozott, Orbán Viktor azt mondta, együttműködő országokról van szó, nem gondolja, hogy azzal kelnek-fekszenek, hogy mit tudnak tenni a magyar sikerért, de szerinte, ami most történik, összhangban van a magyar érdekekkel.

Az amerikai, orosz, német kapcsolatok okán is azt mondta, összességében szereti a munkájának azt az részét, ami a nemzetközi kapcsolatokat jelenti.

Szemmagasság

Megfogalmazása szerint a korábbi “kisebbrendűségre építő” külpolitikai viszony helyett most a “szemmagasság” a fontos. Ez a magyar embereknél a kellően szerény, de magabiztos magatartást jelenti. Mert a magyar ember szereti, ha a viszony szemmagasságú, egy esély mindenkinek jár - magyarázta.

Ukrajna

“Ha mi nem állunk ki melettük, akkor ki fog?” - vetette fel a Kárpátalján élő magyar kisebbség kapcsán. Ez nemzeti politika, de több mint egy magyar ügy, a NATO belső kohéziójáról is szó van - utalt arra, hogy a magyar külügyminiszter a vétót is kilátásba helyezte a Ukrajna-NATO közös nyilatkozatra, és végül érvényesült a magyar álláspont. Orbán Viktor a rádiós interjúban azt mondta, amíg kárpátaljai érdekek sérülnek Ukrajnában, ez így is fog maradni. Bízik abban, hogy a korábbi magyar-ellenes politikával szemben az új elnök változást fog hozni, és ő nem fog magyarellenes politikát folytatni.

Kozmopolita, SZDSZ-es Momentum

Orbán Viktor Ukrajna kapcsán vissztért a magyar külpolitika két irányára: mint mondta, van a nemzeti alapon álló nemzetpolitikai szemlélet, és van a nemzetközi, az például, hogy a romániai elnökválasztáson a magyar jelölttel szemben “egy román embert” támogat a Momentum. ( Romániában az RMDSZ elnök-jelöltjével, Kelemen Hunorral szemben a Momentum Dan Barnát, az USR elnökét és államfőjelöltjét támogatja. A tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely ezért le román ügynöközte Fekete-Győr Andrást ). A miniszterelnök megengedőbb volt Fekete-Győrékkel szemben. “Lehet ilyet csinálni”, de ez nem nemzeti alapú, hanem egy nemzetközi, kozmopolita, SZDSZ-es felfogás - mondta Orbán Viktor.

Budapest, Karácsony, nem volt kellemes

“Érdekes politikai helyzetben vagyunk, a kormánypártok jelentős veszteségeket szenvedtek” - mondta Orbán Viktor arra, hogy Karácsony Gergely a kormányülésen járt szerdán. A miniszterelnök szerint az ellenzéket komolyan kell venni.

“Komoly küzdelem és harc van Magyarországon. De az ellenzéket ez nem zavarja abban, hogy diktatúrásdit játsszon” - mondta, hozzátéve, hogy Karácsony Gergely nem játszott a kormányülésen diktaturásdit.

Mint a zsidóknak Jeruzsálem

Aztán a miniszterelnök mérleget vont, az elmúlt 9 évet, a Tarlós érát aranykornak nevezte, Budapestet a nemzet fővárosának, ami olyan szerinte, “mint a zsidóknak Jeruzsálem”.

Kurzusváltás történt Budapesten, visszajöttek a régi baloldali kormány emberei, ahogy látom - mondta a minuszterelnök. Ezért Karácsony Gergellyel meg kell állapodni egy fejlesztési listában. “Nem lehet rosszízű marakodás” - tette hozzá. Nem volt kellemes a délelőtt a számunkra, álmokat kellett feladni - mondta a kormányülésen Karácsonnyal folytatott megbeszélésről, főleg az fájdalmas szerinte, hogy egy “Amerikából a Balkánig a legnagyobb kulturális fejlesztést”, a Liget programot “megakasztották”. Így a Nemzeti Galéria, az innovációs ház és a színház sem épülhet meg a Városligetben.

A Regnum Mariánum templomról beszélnek még, arra nem mondott nemet Karácsony Gergely - derült ki.

Annak kapcsán, hogy vidékre lehetne vinni ezeket, illetve az atlétikai vb-t is, Orbán Viktor azt mondta: “vidéken is emberek élnek, meg lehet ott is valósítani, de Budapest a nemzet fővárosa, a szívünk közepe”.

November 15-ig dűlőre kell jutni az atlétikai vb ügyében, sokan írták alá a kezdeményezést, lát mozgolódást az atlétikát szeretők körében is - tette hozzá.

Stadionstopból kórházstop?

A dél budai szuperkórház ügyében futna még néhány kört - mondta. Utalt a főpolgármester programjára, és óvott attól, hogy a stadionstopból kórházstop legyen.

Mi vagyunk a magyarok, ez itt Budapest - magyarabb ország mint volt, érdekesebbé váltunk a világ számára is - mondta végül az idegenforgalom-turizmus kapcsán Orbán Viktor.

Ajánlom

További belföldi híreink