Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-08 18:18:00

Novák: “Fél percig sem volt szó arról, hogy vétkeket rónának fel a Fidesznek”

Ha a Néppárt a győztesek pártja lesz és az európai választóknak vonzót kínál, a Fidesz abban örömmel részt vesz. De ha egy “önsorsrontó, magábaroskadó és perspektívátlan dolog lesz, akkor elgondolkodtató, biztos-e, hogy ezzel mi a legjobbat tesszük a magyar embereknek” - Novák Katalin a Klubrádióban beszélt a Fidesz és a Néppárt kapcsolatáról.

Novák: “Fél percig sem volt szó arról, hogy vétkeket rónának fel a Fidesznek”

A Fidesz továbbra is tagja szeretne maradni a Néppártnak? - kérdezték a Klubrádióban Novák Katalin családügyi államtitkárt, aki a Fidesz külügyekért felelős alelnöke is. Ő a Fidesz felfüggesztésével kezdte a választ.

Mint mondta, március előtt egy rosszízű vita robbant ki a Néppártban, “voltak, akik már dörzsölték a tenyerüket, hogy a Fideszt kirúgják az EPP-ből”. Novák Katalin kis skandináv pártokat említett, de mint mondta, “sokan vannak, akik el sem tudják képzelni a Néppártot a Fidesz nélkül”.

Arra, hogy maradni szeretnének-e, azt válaszolta: jelenleg a Néppártnak nincs vezetése, Joseph Daul elnök távozóban van, a Néppárt új elnökét néhány hét múlva, az EPP kongresszuson választják meg. A legnagyobb, legerősebb országok képviselői pedig most sincsenek abban a helyzetben, hogy a néppárti perspektivától döntéseket hozzanak. “Nekünk a Néppártban nem egymással kell viaskodni, egymást kiosztani” - mondta Novák Katalin, aki a magyar “bölcsek” testületének a tagja, Varga Judittal és Szájer Józseffel ők tárgyalnak a Fideszről a jelentést készítő néppárti “bölcsekkel”, Van Rompuy-jal, Hans-Gert Pötteringgel és Schüssellel.

“Akár hiszi, akár nem, egyetlen konkrét ügy sem merült fel a Fidesz európai néppárti tagságáról legutóbb Brüsszelben a Bölcsek Tanácsával folytatott másfél órás októberi tárgyaláson” – válaszolta a riporter kérdésére Novák Katalin. ( Ezen a megbeszélésen Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt. )

A “nagyon kellemes, izgalmas másfél órás beszélgetésen” előkerült a Brexit kérdése, vagy hogy az Európai Tanács aktuális ülésén milyen témák voltak, és hogy miként látják az Európai Bizottság jövőbeli összetételét - állította, hozzátéve: “fél percig sem volt szó arról, hogy vétkeket rónának fel a Fidesznek”, ők pedig védekeznének. Mindössze részben érintették azt, hogy valóban van egy rendezetlen helyzet a Fidesz és a Néppárt között, és azt „valahogy majd le kell ütni”, megvárják, ki lesz az új elnök, megnyílik egy új fejezet - mondta Novák Katalin és emlékeztetett rá, hogy november végén lesz az EPP zágrábi kongresszusa, ahol új elnököt választ a pártszövetség.

A Fidesz várja a fejleményeket, hogy az EPP milyen perspektívákban gondolkodik. Hogy milyen irányba megy-e a Néppárt, a legerősebb, a győztesek pártja lesz-e, tud-az európai választóknak valami vonzót kínálni. Ez a jövő kérdése a Fidesz alelnöke szerint. Ha ez lesz, mi abban örömmel veszünk részt - tette hozzá. “De ha egy önsorsrontó, alapvetően a vesztes irányba mutató, és folyamatosan csak befelé figyelő, magábaroskadó és perspektívátlan dolog lesz, akkor elgondolkodtató, biztos-e, hogy ezzel mi a legjobbat tesszük a magyar embereknek” - mondta végül Novák Katalin.

Ajánlom

További belföldi híreink