Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-08 14:37:00

MTA: Freund Tamás kapta a legtöbb szavazatot

Freund Tamás kapta a legtöbb szavazatot az MTA elnöki pozíciójára, egyedül több voksot szerzett egy belső közvéleménykutatáson, mint a többi induló együttvéve.

MTA: Freund Tamás kapta a legtöbb szavazatot

Freund Tamás neurobiológus kapta a legtöbb szavazatot az MTA elnöki pozíciójára az október 29-én zárult közvélemény-kutatáson, amelynek keretében a jelöltek támogatottságát felmérik – írja a Qubit. A szavazati joggal rendelkező 562 tudós véleményét kérték ki egy belső közvéleménykutatáson, ezt megvitatják a jelenlegi akadémiai elöljárókkal, és mindent figyelembe véve megválasztják az MTA elnökét.

A közvéleménykutatásban a szavazati joggal rendelkező 562 tudósnak a fele sem vett részt, a potenciális következő elnökre összesen 263 szavazatot adtak le.

Freund Tamás, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet ( KOKI ) igazgatója a szavazatok 54 százalékát szerezte meg, többet, mint az összes többi elnökjelölt együttvéve. A második legtöbb voksot Pléh Csaba kognitív tudós, az akadémia korábbi főtitkár-helyettese kapta, míg a harmadik helyen Kondorosi Éva növénybiológus végzett, utába következik Lamm Vanda jogtudós, míg az ötödik helyen Stépán Gábor, a műszaki tudományok doktora végzett.

Az új elnök 2020 májusától vezeti majd az MTA-t, korábban a hírek arról szóltak, hogy a jelenlegi akadémiai elnök Lovász László Freund Tamást kérte fel, aki mint az atv.hu-nak elmondta hosszas vívódás után, erős nyomásra mondott igent a jelölrségre.

Mivel kevesebb szavaztak az akadémikusok közül, a jelölőbizottság visszaküldte a 10-10 legtöbb szavazatot kapott akadémikus nevét tartalmazó listát a tudományos osztályokra, hogy a tudósok maguk közt beszéljék át még egyszer, hogy kit jelölnének az MTA legfőbb posztjaira 2020 májusától. Arra is lehetőséget adott nekik a bizottság, hogy további nevekkel bővítsék a listát - írja a Qubit.

Ajánlom

További belföldi híreink