Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-08 14:41:00

A mesterséges intelligencián múlhat, hogy lesz-e nyugdíjunk

Felgyorsult a nyugdíjasok elszegényedése az utóbbi évtizedben- emlékezetnek a szocialisták KSH adatokra hivatkozva. Ennek kapcsán Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke volt az ATV Start vendége.

Karácsony Mihály szerint azzal, hogy százalékosan határozzák meg a nyugdíjemeléseket, százszoros különbségek alakulnak ki a nyugdíjak között.

Egy 100 ezer forintot kapó nyugdíjasnál- 1 millió ember van, aki 100 ezer forint alatt kap nyugellátást -egy 0,7 százalékos emelés 700 forintot, míg 1 milliós nyugdíjnál 70.000 forintot fog jelenteni.

Az elnök szerint a helyzetét még az is nehezíti, hogy januárban azt állította a kormány, hogy 2,7 százalék lesz a fogyasztói áremelés. Ehhez képest kiderült, hogy nem 2,7 lett, hanem 3,4- itt a különbség 0,7, ezt kapják meg most novemberben a nyugdíjasok. Karácsony szerint azért aggályos, hogy csak most fizetik ki, mert az állam lényegében hónapok óta használja a nyugdíjasok pénzét.

Komoly probléma az egész Európában, hogy miközben csökken az aktív keresőképes korosztály száma, a nyugdíjasoké nő. Ennek kapcsán Németországban a nyugdíjasok munkába való visszaállítását szorgalmazzák. Karácsony szerint ez nem lehet megoldás, a magyar nyugdíjasok 40 százaléka dolgozik, nem feltétlenül kereső tevékenységet folytat, önkénteskedik vagy ház körül tevékenykedik, de hozzájárulnak a GDP-hez. A jövő Karácsony szerint az, hogy ha nő az ország versenyképessége, amit majd a mobilizációval, beépített mesterséges intelligenciával lehet elérni- így ki lehet váltani azokat a munkásokat, akiknek létszámban meg kellene termelni a javakat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink