Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-07 05:10:00

Vasoszlopokkal zárja el a szekszárdi önkormányzat a romák lakta utcát

Oszlopokkal zárnák el a romák lakta városrész egyik utcáját Szekszárdon. Az önkormányzat szerint erre a forgalom lassítása érdekében van szükség, a lakók azonban úgy vélik: az oszlop-sor megnehezítené az életüket, ugyanis nehezebben jutnának el a kórházba és a városközpontba. Ráadásul a mentőknek is kerülniük kellene, ha a romák lakta városrészbe kapnak riasztást.

 

Az önkormányzati választás előtt néhány nappal jelentek meg az utcát lezáró vasoszlopok Szekszárd romák lakta városrészének határán, megdöbbentve az ott élőket.

„Fogalmam sincs, milyen megfontolásból. Nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy a romákat elrekesszek” – mondta az egyik helyi lakos.

A roma es nem roma közösség tagjai itt békében élnek egymással, a helyiek ráadásul innen közelítik meg a kórházat, óvodát, iskolát - a vasoszlopok miatt azonban csak két kilométeres kerülővel jutottak el az intézményekhez. Ki is szedték az oszlopokat, am ez után újabb meglepetés érte a lakokat: „Én úgy értesültem erről a dologról egy önkormányzati dolgozótól, hogy ide betonfalat akarnak húzni a magyarok es a cigányok köze. Ugyanis zsákutca tábla van kitéve...”

A környéken gyorsan elterjedt a betonfal-építés híre, hatalmas felháborodást kiváltva a helyiekből, akik értesítettek az Éljen Szekszárd Egyesület képviselőjelöltjét.

"Ezáltal, hogy el vannak különintve, az ő ingatlanjuknak az árát meg lejjebb veri, illetve a mellette levő - ahogy a romák fogalmaznak - magyaroknak is az ingatlan értékét álabb szorítja"

- állítja Faragó Zsolt, az Éljen Szekszárd! Egyesület képviselőjelöltje.

A helyi roma kisebbségi önkormányzat képviselői - a hivatalos dokumentumokból - úgy tudjak: nem épül betonfal az utcában.

”Megalakul az új bizottság, akkor majd döntenek arról, hogy ide fekvőrendőrt raknak le, hogy megakadályozzak a baleseteket” – nyilatkozta Kovács Béla, a Roma Önkormányzat főtanácsosa.

A betonfal-építés tervét az önkormányzat is cáfolta, ám a Városfejlesztési és üzemeltetési igazgatóság vezetője szerint fekvőrendőrről sincs szó. Märcz László híradónknak azt mondta: az illetékes bizottságban – a lakók kérésére – egyhangú döntés született a vasoszlopos lezárásról.

„Szekszárdon az utak üzemeltetése a gazdasági és pénzügyi bizottság hatáskörébe tartozik, ők hoztak egy ilyen döntést, hogy a Halas utcát egyirányúsítsuk, és válasszuk le a Vasvári utcától úgy, hogy a gyalogos közlekedés természetesen zavartalanul folyhasson”

– állítja Märcz László, a Városfejlesztési és üzemeltetési Igazgatóság igazgatásvezetője.

A romák lakta Halas utcában jelenleg is 30-as tábla, és több fekvőrendőr is lassítja a forgalmat. A Vasvári utca pedig - a tábla szerint - zsákutca.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink