Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-06 20:55:00

IMF: Magyarország a második legnagyobb GDP-növekedést érheti el idén az EU-ban

A Nemzetközi Valutaalap szerint csak Málta érhet el nagyobb növekedést idén az EU-ban. A GKI eközben visszafogottabb adatokat közölt.

A második legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban Magyarország – legalábbis a Nemzetközi Valutaalap szerdán ismertetett októberi felülvizsgált jelentése szerint.

Az IMF megerősítette, hogy Magyarország hazai összterméke (GDP) 4,6 százalékkal nő a tavalyi 4,9 százalék után. Adataik szerint 5,1 százalékos gazdasági növekedésével idén csak Málta előzheti meg Magyarországot.

Az IMF a következő évekre is elkészítette a prognózisát. Eszerint 2020-ban 3,3 százalékkal, míg 2021-ben 2,9 százalékkal nő a magyar gazdaság.

Az IMF szerdán megerősítette Magyarországra vonatkozó inflációs előrejelzését is. Az éves átlagos infláció eszerint a tavalyi 2,8 százalék után az idén és jövőre egyaránt 3,4 százalék lehet. Tavaszi prognózisában a szervezet az idei évre 3,2 százalékos, 2020-ra 3,1 százalékos inflációt jelzett, míg 2021-re 3,3 százalékos inflációval számolnak hazánkban.

Közben a GKI adatai kevésbé lelkesítőek. Szerintük a GDP idén visszafogottabban, csak 4,3 százalékkal nő, jövőre pedig ugyancsak szerényebb, 2,7 százalékos növekedést jósolnak.

A kormány ezzel szemben az IMF-fel ért egyet, ők is 4,6 százalékos GDP-növekedéssel számolnak 2019-re.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink