Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-06 09:11:00

Fideszesek szerint Borkainak még az eskütétel előtt le kellene mondania

Holnap kellene ünnepélyes esküt tennie Borkai Zsoltnak a győri önkormányzat ünnepélyes alakuló ülésén. Fideszes forrásaink szerint a regnálásával olyan nagy lenne “az erkölcsi kár”, hogy az lenne a legjobb, ha még a holnapi ceremónia előtt lemondana.

Fideszesek szerint Borkainak még az eskütétel előtt le kellene mondania

Az adriai szexvideós botrányba keveredett Borkai Zsolt óriási tehertétellé vált a Fidesz számára, annak ellenére is, hogy hatszázeznéhány szavazatkülönbséggel újra megválasztották Győrben polgármesternek. Október 13-án a “Borkai faktor” végigsöpört az országon, az ellenzéki tábort mozgósította a hatalmas botrány, mely nap nap után szalagcímekben szerepelt mindenhol.

Borkai, miután előző nap Budapesten beszélt Kövér Lászlóval és Kubatov Gáborral, sajtótájékoztatót tartott Győrben két nypoal az önkormányzati választás után (ahol nem lehetett kérdezni) és bejelentette, hogy a kilépett a Fideszből, mert nem kell, hogy a “botlása” morális hátrány okozzon a Fidesznek - viszont többször is hangsúlyozta, hogy kitölti a ciklusát, öt évig polgármester marad.

A fideszesek már előtte azt mondták munkatársunknak: teljesen biztos, hogy nem maradhat öt évig polgármester a történtek után.

Azóta kiderült, hogy nyomozás folyik Borkait és üzlettársait érintő ügyekben, amikor a parlamentben Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt egy ellenzéki kérdésre. De Polt Péter is megszólalt a parlamentben Borkai ügyében, Gréczy Zsolt DK-s képviselő kérdésére a legfőbb ügyész azt mondta: számos feljelentés érkezett az ügyészséghez Borkai-ügyben a kábítószerrel való visszaélés, vagyon elleni bűncselekmény, illetve szexuális bűncselekmény gyanúja miatt. A hivatali bűncselekményekre vonatkozó feljelentés az ügyészségen van, erről a Központi Nyomozó Főügyészség győri kirendeltsége fog dönteni. A vizsgálatot a tényeknek megfelelően fogják lefolytatni.

Orbán Viktor is megszólalt

De a parlamentben Steinmetz Ádám (Jobbik) olimpiai bajnok vízilabdázó kérdésére, aki a 2004-ben Athénban szerzett aranyérmét is felmutatta, Orbán Viktor súlyos kijelentést tett: azt mondta, beteg dolognak tartja, hogy ha valaki saját maga készít, vagy a jelenlévőkkel készíttet felvételt a saját maga szexuális életéről. “Az egy beteg dolog”- nyomatékosította Orbán Viktor, aki azt tanácsolta Steimetznek, hogy forduljon a Magyar Olimpiai Bizottsághoz.

A miniszterelnök határozatabban fogalmazott az egyik, Kossuth rádiós interjújában nemrégiben. A Borkai botránnyal kapcsolatos kérdésre azt mondta: jó lenne minél előbb túl lenni ezen, és szerinte „van valami szánalmas abban, hogy az emberek arról beszélnek, hogy egy politikus hálószobájában vagy Isten tudja, hol mi történik”. Arra a kérdésre, hogy hogy lehet mindezen túllendülni, azt felelte, a tanítás szerint nincs hibátlan és bűntelen ember, „becsúszik ez-az”. De a tanítás azt mondja, van egy menetrend, ami szerint haladni kell: ha rosszat tettél, el kell ismerni, meg kell bánni, majd elégtételt kell adni.

Orbán Viktor október 25-én úgy látta, hogy még nem jött el az elégtétel adásának ideje, mint mondta, ide kell eljutni, de a mércét nem szabad lejjebb állítani

- figyelmeztetett.

Fideszes forrásaink szerint “az elégtétel adásának az ideje” a győri közgyűlés ünnepélyes alakulóülése előtt kell, hogy legyen Borkai számára, véleményük szerint le kellene mondania a polgármesterségről a holnapi eskütétel előtt, akár még ma - mondta forrásunk. Borkai ugyanis nem élhet elzárva, az eskütétel nyilvános. A győri, de az országos ellenzéknek is óriási támadási felület ad Borkai, és minden vele kapcsolatos demonstráció, akció, bírálat közvetve a Fidesz-KDNP közösségét is rombolja, akkor is, ha már kilépett onnan Borkai.

Arról nem is beszélve, hogy a győri fideszes-KDNP-s többség, ha most és a közeljövőben kiállna a polgármester mellett súlyos politikai imázskárt szenvedne hosszabb távon - tették hozzá - hiszen, nem tudni, hogy a Borkai ellen folyó nyomozás mit hoz róla a felszínre.

Az alkotmányos szabályok szerint a választást követő fél év múlva lehet új polgármester-választást tartani. De már korábban egy magas rangú kormányzati azt mondta: az egyik győri kormánypárti alpolgármester “remekül el tudná irányítani a várost fél évig”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink