Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-04 08:23:00

Osztrák hadiüzemet vett a kormány, de nem tudni, mennyiért

A cég megvásárlásáról már alá is írták a szerződést.

Osztrák hadiüzemet vett a kormány, de nem tudni, mennyiért
Képünk illusztráció.

Az állam hosszú tárgyalássorozat után vásárolta meg a brit–osztrák Hirtenberger Defence Systems nevű hadiipari céget - mondta Maróth Gáspár, a magyar kormány fegyverkezési programját irányító kormánybiztos a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A szerződést október 29-én írták alá, így múlt szerdától a magyar tulajdonban lévő HDT Védelmi Ipari Kft. gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Maróth a vásárlást azzal indokolta, hogy cég 160 éve foglalkozik tüzérségi eszközök, valamint lőszerek fejlesztésével, gyártásával.

Élenjáró technológiával van jelen a nemzetközi piacon, világszerte ismert innovatív megoldásairól és termékei kiváló minőségéről

- mondta. Azt is hozzátette: a cég megvételével Magyarország olyan tudáshoz juthat hozzá Magyarország a korábban teljeskörűen felszámolt nagy kaliberű lőszerek gyártásának területén, amelyet önerőből négy-öt évbe és sok-sok milliárdnyi adóforintba került volna elérni. A kormánybiztos szerint a vállalat irányításában, személyi összetételében nem lesz változás, a kutatás-fejlesztés területén viszont magyar mérnökök is beszállnak majd a munkába.

Azt nem árulta el Maróth, hogy mennyibe került a hadiipari cég, azt állítja, a vételár az osztrák partner kérésére üzleti titok. Az viszont kiderült, hogy hitelből vették, így szerinte a költségvetésnek az adásvétel nem jelentett extra kiadást.

A kormány nem számít politikai feszültségre a vétel miatt, a cégre Maróth szerint több nemzetközi jelentkező is volt.

A kormány tavaly jelentette be, hogy várásolnak a Honvédség számára 44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsit és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveget. Mindezek költsége várhatóan 572 milliárd forint lehet.

atv.hu

További belföldi híreink