Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-04 18:56:00

Lakás vagy garázsvásárlás? Milliós négyzetméterárak Budapesten

Másfél millió forint négyzetmétere Magyarország egyik legrágább lakásának. A főváros ötödik kerületében egyre több ingatlant értékesítenek ilyen áron, míg évről évre nagyobb a különbség a fővárosi és a vidéki árak között. Budapest belvárosában már egy garázs is annyiba kerül, mint egy jobb autó.

 

Ahhoz, hogy valaki a saját lakása ablakából nézhesse, az idei karácsonyi műsort a Vörösmarty téren egymillió háromszázezer forintot kell négyzetméterenként fizetnie. Ez Magyarország egyik legdrágább utcája.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2018-ban már nyolcvanszoros különbség volt a legdrágább és legolcsóbb utcák között. A legkevesebbért a Békés megyei Mezőhegyesen lehet házat vásárolni, itt 20 ezer forint a négyzetméterár. A legmagasabb áron a főváros szívében, az ötödik kerületben keltek el a lakások.

A Dorottya utca a legdrágább környék Magyarországon, itt tavaly több mint másfél millió forintot kértek el négyzetméterenként.

„A legdrágább utcák mögött a kiváló elhelyezkedés található meg, a legtöbb esetben ezeknek az utcáknak a vevőközönsége nem is feltétlenül a lakhatási céllal vásárol ott ingatlant, hanem sok esetben befektetési céllal, ahol akár üzlethelyiséget, vagy egyéb irodát tudnak létesíteni. És, sok esetben kiadják szálláshely céllal ezeket az ingatlanokat” – nyilatkozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakemberek szerint egyre nagyobb a különbség a fővárosi és vidéki ingatlanok között. Továbbra is Debrecenben a legmagasabbak az ingatlanárak.

Nemcsak lakásokat, kocsibeállókat is egyre többen vesznek befektetésként. Így, tavaly óta megduplázódtak a garázsárak, gyakorlatilag egy jobb személyautó árába kerül egy beálló.

„Budapest belvárosában öt millió forint az a legolcsóbb garázs, ami most kapható, a külső kerületekben három és fél, 4,2 millió forint körül látjuk ezeket a számokat”

– mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A szakemberek szerint a következő hónapokban nem várható újabb áremelkedés az ingatlanpiacon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink