Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-04 18:49:00

Polt újabb kilenc évig lehet főügyész, Handó tizenkét évig alkotmánybíró

Polt Pétert és Handó Tündét is kétharmaddal megszavazta az Országgyűlés, az ellenzéki képviselők egy része tartózkodott, a Jobbik "kreatívan" szavazott.

Polt újabb kilenc évig lehet főügyész, Handó tizenkét évig alkotmánybíró

Az Országgyűlés kétharmados többséggel újabb kilenc évet szavazott Polt Péter legfőbb ügyésznek. Újraválasztására Áder János köztársasági elnök tett javaslatot.
Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le. Az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé, de korábban - 2000 és 2006 között - egyszer már betöltötte ezt a tisztséget.

Polt mellett Handó Tündét, az OBH korábbi elnökét, pedig alkotmánybírónak választották, aki 12 évig fogja betölteni a pozíciót, Stumpf István korábbi alkormánybíró helyett.

Az ellenzék legtöbb pártja nem vette fel a szavazólapját. A titkos szavazásban résztvevő Jobbik tagjai nemmel voksoltak és egy-egy, Polt mulasztásának tartott büntetőügyet tüntettek fel a szavazólapokon.

164 képviselő vett részt valamilyen módon a voksolásban.
Handó Tünde alkotmánybírói "átigazolására" 134 igen, 27 nem szavazat, tartózkodás nélkül és 3 érvénytelen voks mellett kerül sor.
Polt esetében a titkos szavazás eredménye 134 igen, 24 nem szavazat, 3 érvénytelen voks volt.

A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsman-helyettest is most választották meg Szalayné Sándor Erzsébet személyében, 133 igen, 24 nem, 3 tartózkodás arányban, 4 érvénytelen szavazat mellett.

A három közjogi tisztséget kapott jelölt azonnal esküt is tett az Országgyűlés előtt, ezen azonan az ellenzék jelentős többsége szintén nem kívánt részt venni.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink