Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-03 07:55:00

Egymásnak feszült az ellenzék: Karácsony a helyiek véleményére kíváncsi

Szent István szobra miatt feszült egymásnak az ellenzék. A Jobbik az ellen tiltakozik, hogy Karácsony Gergely felfüggesztené a műemlék felállítását a XIII. kerületben. A párt szerint a főpolgármestert baloldali és jobboldali szavazók is támogatták, akik joggal várják, hogy ne folytatódjon az eddigi ideológiai szekértáborharc. Karácsony Gergely azt mondja, támogatja a szoborállítást, de erről a helyiek véleményét is ki kell kérni.

Kordon jelöli a XIII. kerületi Szent István parkban az építkezés helyét. A tervek szerint itt áll majd a park névadójának szobra, ha elkészül.

A környéken lakók ugyanakkor megosztottak a kérdésben. Míg vannak akik szívesen látnák itt Szent István szobrát. Mások a park zöldjét óvnák tőle.

A park szabadon használható füves területeit félti az az 1500 ember is, akik petícióban kérték a Fővárosi Önkormányzatot, hogy állítsa le az építkezést és kezdje meg az egyeztetést a helyiekkel.

Miattuk döntött úgy Karácsony Gergely hogy a Fővárosi Közgyűlés első ülésén kezdeményezi a szoborállítás felfüggesztését: "Egy egyeztetést szeretnénk a helyi lakókkal, a tervezővel, illetve a parkot üzemeltető Főkerttel annak érdekében, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk ki. Két megoldás van. Az egyik az, hogy ugyanez a szobor a park egy másik helyén kerül kihelyezésre, a másik pedig az, hogy ezt a szobrot Budapest egy másik pontján állítjuk föl."

Szent István tervezett emlékművétől alig 30 méterre már csak a hűlt helyét látni Lukács György szobrának. A Fővárosi Közgyűlés 2017 januárjában fogadta el a Jobbik javaslatát, amely arról szólt, hogy távolítsák el a Tanácsköztársaság idején politikai szerepet vállaló filozófus emlékművét és helyette az államalapító királynak állítsanak szobrot.

A Jobbik budapesti elnöke szerint nagyon rossz üzenete lenne annak, hogyha Karácsony Gergely úgy döntene, hogy ne legyen Szent István szobor a parkban.

"Amikor a különböző ellenzéki politikai attitűdű embereknek az integrálására szerződik valaki, mint például Karácsony Gergely is, akkor fontos lenne, hogy a szimbolikus politika terén próbáljunk olyan hősöket felvonultatni, akik szélesebb közmegbecsülésnek örvendenek." -fejtette ki Bencsik János.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, támogatja a Szent Istvánnak emléket állító alkotást, de szerinte a legfontosabb, hogy előtte egyeztessenek róla a környéken lakókkal.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink