Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-31 19:13:00

Oroszország-szakértő: nem tudunk kilépni Paks2-ből

"Orbán Putyinnak nyit utat Európa gyengítéséhez" -így értékelte az orosz elnök és a magyar miniszterelnök tegnapi találkozóját Gyurcsány Ferenc. Kovács Zoltán ugyanakkor álszentnek és képmutatónak nevezte az ellenzéki reakciót. Az államtitkár szerint ők csak a nemzet érdekeit nézik.

 

 

Orbán Viktor szerint fontos az orosz-magyar politikai együttműködés, mivel Magyarország az elmúlt ezer évét egy Moszkva-Berlin-Isztambul háromszögben élte le.

Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc mást lát a szoros kapcsolat mögött. "Orbán Putyinnak nyit utat Európa gyengítéséhez"- fogalmazott a volt miniszterelnök, aki hivatali ideje alatt maga is rendszeresen találkozott az orosz elnökkel. A DK szerint Vlagyimir Putyin azóta megváltozott.

A kormány célja ezzel szemben a magyar nemzeti érdek érvényesítése, mondta a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, aki a találkozó másnapján értékelt. Kovács Zoltán elismerte, hogy késésben van a Paks2 beruházás, de arról, hogy 2026 helyett mikorra épülhet fel az új atomerőmű, nem árult el részleteket.

A két ország között érvényes gázszerződés 2021-ben lejár. Az államtitkár elmondta, ennek a meghosszabbításról nem született döntés, csak a kereteit jelölték ki 2025-ig.

Az MTA Oroszország-szakértője szerint azzal, hogy nem köteleződött el Magyarország az orosz gáz felé, egy újabb évet nyert, amíg más beszerzési forrás után nézhet.

Deák András szerint Paks2 kapcsán viszont szükség lenne a konkrétumokra.Kilépni ebből a szerződésből nem nagyon tudunk, legalábbis olcsón és könnyen nem. Előremenni nem tudunk. Ez a fajta álldogálás fenntartja a bizonytalanságot, hogy hogy fog kinézni a magyar villamosenergia portfólió.


Deák András úgy értékelt: noha nyolc gazdasági megállapodást is aláírtak a felek, ezeknek a jelentősége csekély, a találkozó inkább politikai üzenettel bírt. Míg Orbán Viktor orosz-barátságát hangsúlyozhatta, Putyin azt, hogy nem teljes az elszigetelődése és igenis vannak európai partnerei is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink