Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-02 06:33:00

Dobrev: szorosabb együttműködés az EU tagállamok és „szabad városok” között

Szövetségre kell lépnie a hazai „szabad városoknak” – Dobrev Klára legalábbis ebben látja a jövőt Magyarországon. Illetve abban, hogy sikerüljön elérni: az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak az uniós forrásokra, és ne a kormányon keresztül folyjanak át a pénzek. A DK EP-képviselője azt is elmondta, hogy a Türk Tanácsban elhangzott mondatok Orbán Viktortól szinte biztos, hogy kiütik a bővítésért felelős biztosi posztot Várhelyi Olivér kezéből.

 

 

A napokban Karácsony Gergely főpolgármester a lengyel Gazeta Wyborcza nevű napilapban hirdette meg a szabad városok paktumát, amibe a visegrádi országok fővárosait, Varsót, Pozsonyt és Prágát vonná be, hogy közvetlenül juthassanak uniós forrásokhoz. Dobrev Klára az Egyenes Beszédben azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet Budapest és Varsó esetében éles, hiszen Magyarország és Lengyelország ellen is eljárás van az Európai Unióban a jogállamiság megsértése miatt.

A DK EP-képviselője hozzátette: nagy a valószínűsége annak, hogy az említett országok esetében felfüggesztik az uniós források kifizetését. Jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy egy ilyen esetben is lehessen közvetlenül pályázni a forrásokra – tette hozzá. Úgy látja, hogy erre az Unióban is nyitottak.

Mint mondta, a választások utáni nap is többen gratuláltak neki is az eredményhez, amelyek között néppárti politikus is volt. Dobrev kiemelte azt is, hogy nem túl kellemes dolog ma fideszesnek lenni Európában.

Ennek kissé ellentmond az – hívta fel rá a figyelmet Krug Emília –, hogy Ursula von der Leyen szűrőjén keresztül ment Várhelyi Olivér jelöltsége az uniós biztosi posztra. Dobrev szerint azonban nem sikerült olyan embert elfogadtatnia a kormánynak, aki azonosult a kabinet politikájával, így egy brüsszeli bürokratát jelölt Orbán Viktor.

Közben a portfólióról még mindig nincsen döntés, de a miniszterelnök Türk Tanácsban elhangzott mondataival szinte biztos, hogy nem fogja megkapni a bővítésért felelős portfóliót – vélekedik a DK politikusa.

Mint mondta, ő egy erős Európai Unióért, szorosabb szövetségért harcol. Ez utóbbinak köszönhetően a nemzetközi politika színterén is erősebbek tudnának lenni, akár a kereskedelmi háborúban vagy a törökországi hadműveletekkel kapcsolatban is. Ma már ehhez nem elég erős Európa.

Hazai viszonylatban az ellenzéki vezetésű „szabad városoknak” két fontos feladata van – emelte ki. Az egyik a közvetlen pályáztatás feltételeinek megteremtése, amennyiben a pénzcsapok elzáródnak Brüsszelből. Még fontosabb előtte meghatározni azokat a témákat, hogy mire fogják költeni az uniós forrásokat az elkövetkezendő hét évben. Ebben az ellenzéki vezetésű városoknak erős szövetséget kell alkotniuk.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink