Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-29 20:14:00

Szijjártó: Már a nyugat-európaiak sem szégyenlősködnek Moszkvával kapcsolatban

Már a nyugat-európai vezetők is igyekeznek a lehető legtöbbet találkozni Putyin orosz elnökkel, “nyoma sincs a szégyenlősködésnek”. A magyar gáztározók tele vannak, a Paks2 menetrend szerint halad, az új nagy együttműködési terület az űrkutatás Moszkvával - mondta Szijjártó Péter mai sajtótájékoztatóján, a holnapi Orbán-Putyin találkozó előtt.

Szijjártó: Már a nyugat-európaiak sem szégyenlősködnek Moszkvával kapcsolatban

Európa és Oroszország kapcsolata vitákról, konfliktusokról szól, de csak a nyilvánosság előtt uralják viták e kapcsolatot, a felszín alatt a háttérben a nyugati államok szoros együttműködést alakítottak ki Moszkvával - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai sajtótájékoztatóján, egy nappal Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása előtt.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnereinek a többsége EU- vagy NATO-tag. 2017-hez képest például a holland-orosz kereskedelmi forgalom 23 százalékkal, a francia-orosz 40 százalékkal, a német-orosz pedig 56 százalékkal nőtt. A kis országok mindeközben a Moszkvát sújtó büntetőintézkedések veszteseivé váltak - ismételte meg ezúttal is, hozzátéve, hogy Magyarország 8 milliárd dollár kiviteli lehetőségtől esett el. De korrekt, átlátható kapcsolatot tartunk fenn, és gazdasági sikereket tudtunk elérni az elmúlt években.

Új nagy együttműködés: űrkutatás

A holnapi Orbán-Putyin találkozó kapcsán Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy “egy új nagy együttműködésbe vágjuk a fejszénket”, két fontos űrkutatási missziónk van folyamatban. Magyarország érdekelt abban, hogy újra bekapcsolódhasson a világűr békés használatába, ezért űrkutatási projekteket érintő államközi együttműködést készít elő Oroszországgal. Magyarország rendez majd nemzetközi űrhajós kongresszust is, érdekeltek vagyunk a világűr békés használatára vonatkozó kísérletekben. A résztvevő magyar cégeket és egyetemeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium 570 millió forinttal támogatja. (A miniszter megemlítette Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst is.)

1300 vasúti kocsi Egyiptomba

A miniszter elismerően szólt a vállalati befektetésekről és együttműködésekről. Ezek közül kiemelte a belföldi vasúti járműgyártás történetében rekordértékű, több mint 1 milliárd dolláros megbízást, amelyet egy magyar-orosz konzorcium nyert 1300 vasúti kocsi gyártására Egyiptomba. Megemlítette a Richter gyógyszergyártót is, amely új üzemet épít évi 80 millió doboz gyógyszer előállítására.

Szkvorcova: magyar-orosz szociális szerződés lesz

Az orosz egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón Moszkva kiemelt közép-európai partnerének nevezte Magyarországot. Veronika Szkvorcova elmondta, hogy az orosz-magyar külkereskedelem elérte a 7 milliárd dollárt, és jelentősen bővülést értek el a beruházások is. Központi kérdésnek nevezte az energetikát, azon belül is az atomenergiát és a paksi beruházást. Az orosz miniszter jelezte, hogy a kormányközi egyeztetések kiterjednek a szociális kérdésekre is, így szerződést kötnek majd másik országban dolgozó állampolgáraik ellátásáról. Veronika Szkvorcova szerint a magyar-orosz együttműködésnek még számos kihívásra kell megoldást találnia, ezért továbbra is kiterjedt és fejlődő kapcsolatra számít a két ország között, például a sport terén.

Keresztény egyházi vezetők is itt lesznek

Szijjártó Péter munkatársunk kérdésére, hogy mik lesznek a legfontosabb kérdések a a holnapi Orbán-Putyin találkozón, fontosnak nevezte a közel-keleti keresztény egyházvezetőkkel való találkozót. “A négy fontos közel-keleti keresztény egyházügyi vezető, pátriárka és püspök itt van már, holnap személyesen is találkoznak Putyin elnök úrral és a miniszterelnök elnök úrral” - mondta. De lesz két olyan közös fejlesztés, amit Magyarország és Oroszország közösen tud végrehajtani Szíriában annak érdekében, hogy az ottani keresztény közösségek életkörülményeit pozitívan alakítsák - ezt “a két projektet holnap az Orbán-Putyin sajtótájékoztatón a vezetőink be fogják jelenteni” - tette hozzá a miniszter.

Fontosnak nevezte az elnöki látogatást azért is, mert mint fogalmazott, “mi itt Közép-Európában Oroszországra vagyunk utalva akkor, amikor az itteni országok energiaellátásáról beszélünk”. Nagyon hangzatosak és jól is hangzanak azok nyugati vélemények az energia diverzifikációról, de ezt nem tudjuk megtenni, ugyanis aki itt a térségben vagy valamifajta projektlehetőséggel rendelkezik, vagy kitermelhetne gázt, “az éppen ezt nem teszi. Így abba a helyzetbe sodorja Közép-Európát, hogy Oroszországgal kell szoros energetikai működést folytatni” - mondta Szijjártó Péter. De ez neki “nem esik a nehezére, mint a nemzetközi energiatárgyalásokért felelős miniszternek”, már korábban megállapodott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával és az orosz köbcentiméterre pontosan tartotta a megállapodást. “Tehát mi szívesen diverzifikálnánk, csak ahhoz a nyugati barátainknak meg kellene mozdulni és el kéne végezni a saját házi feladatukat” - fogalmazott.

A nyugat-európai vezetők is szívesen találkoznak Putyinnal

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy “ahogy látják, nyugat-európai vezetők igyekeznek a lehető legtöbbet találkozni az orosz elnökkel. Van olyan nyugati vezető – a francia elnök -, aki már sietett bejelenteni, hogy jövő év május 9-én hivatalos látogatás keretében megy el Moszkvába az ottani ünnepségekre.

Tehát az látszik, hogy most már a korábbi szégyenlősködésnek nyoma sincs nyugat-európai vezetők részéről Moszkvával kapcsolatban

- jegyezte meg Szijjártó Péter, hozzátéve: mi képmutatás nélkül “továbbra is nagyon szívesen, őszintén és nyíltan beszélünk az Oroszországgal való együttműködés fontosságáról”.

Történelmi: tele a gáztározók

Egy másik kérdésre Szijjártó Péter megismételte: a magyar történelemben először tele vannak a gáztározók. Soha nem volt még ilyen. Ez azt jelenti, hogy a jövő esztendő őszének végéig Magyarország gázellátása biztosított. Ez megadja nekünk a lehetőséget arra, hogy a következő téli időszak szállításairól szóló tárgyalásokat megkezdjük.

Lesz-e újabb hosszú távú gázvásárlási megállapodásunk Oroszországgal?

Nemrégiben Moszkvában Alekszej Millerrel megállapodtak abban is, hogy a jövő évben áprilistól fognak folytatódni a szállítások Magyarországra. “Addig egyszerűen nincsen rá szükség” - mondta a miniszter. Természetesen minden egyes gázszállítási megállapodást úgy kötünk meg, hogy az a rezsicsökkentés vívmányát semmilyen módon ne befolyásolhassa negatívan - erősítette meg - ez az egyik első számú szempont a gázszállítási tárgyalások vonatkozásában. Az, hogy a 2020-21-es téli időszakról szóló tárgyalások majd milyen időhorizontot fognak felölelni, magyarul: hogy lesz-e újabb hosszú távú gázvásárlási megállapodásunk Oroszországgal, és ha igen, az milyen hosszú távú lesz, függ attól is, hogy addig az egyéb infrastrukturális beruházások itt a térségben, mint a horvátországi terminál vagy a romániai gázmező kitermelésére vonatkozó döntés milyen mértékben halad előre. Azaz, vannak alternatív lehetőségeink - mondta Szijjártó Péter. Hogy ezek mennyire lesznek reálisak a ’20-21-es időszakra, az fogja befolyásolni, hogy milyen hosszú távú megállapodást fogunk kötni.

Paksról: menetrend szerint

Paks kapcsán azt tudom mondani, hogy nagyon fontos mérföldkövön vagyunk túl - hangoztatta a miniszter.

Október 2-án el tudtuk fogadni a műszaki tervét az atomerőműnek, és innentől kezdve rá tudunk fordulni, rá is fordultunk a létesítési engedélykérelem elkészítésére, ami egy óriási, több százezer oldalas dokumentum, amelyet az Országos Atomenergia Hivatalnak jövő év júniusában kell majd benyújtani. Az lesz a következő nagyon fontos mérföldkő

- mondta Szijjártó Péter.

Emlékeztetett, hogy korábban a brüsszeli bizottsági eljárás hosszabb volt, amiatt volt a csúszás, “azt elszenvedtük, tehát azzal most már nem lehet mit tenni”. A Roszatom szakemberei itt vannak, kellő kapacitást helyeztek arra, hogy a szükséges előkészítési munkák ütemesen haladjanak - mondta végül.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink