Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-29 05:10:00

Új kilátások: a rákbetegek többségén segíteni tudnak egy évtizeden belül?

Jelenleg is több mint hétezer gyógyszerkészítmény fejlesztése zajlik, ami a rákgyógyítást célozza – egyebek mellett erről beszélt az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója az ATV Startban. Holchacker Péter szerint a kérdés az lesz, hogy a magyar páciensek mennyire gyorsan juthatnak hozzá ezekhez.

 

 

Tíz éven belül áttörés jöhet a rákgyógyításban – legalábbis az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (APIM) kutatása szerint. Az eredmények személyre szabott orvoslásról, sejt- és szövetterápiákról, illetve mesterséges intelligenciáról szólnak.

Már az elmúlt 10-15 évben is fantasztikus előrelépés történt a rákgyógyításban az innovatív gyógyszeripar eddigi fejlesztéseinek köszönhetően

– ezt mondta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója az ATV Start című műsorban. Néhány területen azonban már ott tart a tudomány, hogy belátható időn belül olyan eredmények érhetőek el, amelyek nem csak egy-egy részterületre korlátozódnak, hanem a betegek többségén segíteni tudnak.

Mint mondta, a mai napig számos sikerről lehet beszámolni egy-egy terápiás területről és két fontos változás is történt az elmúlt időszakban: a biogenetika például lehetővé tette a személyre szabott gyógyítást. Másrészt paradigmaváltás is megfigyelhető, amelynek lényege, hogy nem feltétlen a betegség eltűntetése a cél a szervezetből, hanem az, hogy olyanná „szelídítsék”, amely krónikus terápiát biztosít a beteg számára.

Közben a kommunikációra is figyelni kell, hogy milyen reményeket kelthetnek egy-egy ilyen hírrel az érintettekben és családjaikban- magyarázta a szakember.

Hogy jelenleg hol tart a gyógyítás, arra azt felelte, hogy az elmúlt 15-20 évben a rákos eredetű megbetegedések több, mint 20%-kal csökkentek, miközben az „ötéves túlélés” majdnem 25%-kal nőtt. Jelenleg a világon több, mint hétezer gyógyszerkészítmény fejlesztése zajlik, amely ígéretesnek tűnik, a kérdés inkább az lesz, hogy a terápiák milyen gyorsan érhetőek el majd a magyar betegek számára.

Holchacker Péter szerint a magyar finanszírozásba az ilyen gyógyszerek lassan kerülhetnek be, mert bürokratikus a rendszer. Hozzátette: még a szomszédainkhoz is gyorsabban érkeznek. Az elnök szerint a következő évtized nem egy merev dátum, hiszen van olyan terület, ahol akár egy vagy öt év múlva is eljöhet az áttörés, de a következő évtized végére teszi azt az időt, amikor már nagy tömegben lesznek képesek alkalmazni a terápiákat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink