Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-29 06:10:00

Több mint a fele sebezhető a magyar középosztálynak

Az OECD-országokban a középosztályok 40%-a, hazánkban azonban 60%-a sebezhető, ami annyit jelent: már a váratlan kiadások is megrengethetik a családi életet. A magyarok 67 százaléka számít középosztálybelinek.

 

Az OECD definíciója szerint a középosztályhoz tartozik minden olyan háztartás, amelynek a jövedelme a medián 75 és 200 százaléka közé esik. Ezek alapján – legalábbis az OECD-számokat tekintve – a magyarok 67 százaléka számít középosztálybelinek. Azonban – tette hozzá a Tárki vezérigazgatója az ATV start című műsorban – nem is ez a kérdés, hanem az, hogy ez a társadalmi csoport mennyire erős, vagyis mennyire képes az ehhez köthető életszínvonalat, fogyasztási szintet fenntartani.

A magyar középosztály sok tekintetben azonos a nyugat-európai társaikkal, de vannak különbségek is. Mint például a sebezhetőség, vagyis a tartalékok hiánya.

Míg az OECD-országokban az ebbe a társadalmi csoportba tartozó családok közel fele sebezhető, addig hazánkban ez az arány 60%.

Ezek a családok nemcsak a rezsivel és hiteltörlesztéssel maradnak el, de már egy váratlan kiadást sem képesek elviselni. Ettől függetlenül Tóth István György közlése szerint csökken azok száma, akik nem képesek elmenni egy-kéthetes nyaralásra, illetve, akik nem tudják kezelni a váratlan kiadásokat, részben a gazdasági növekedés miatt.

Közben egy most megjelent nemzetközi tanulmánykötet azt is kiemeli, hogy a társadalmi helyzet változásához köthető egyik legfontosabb megállapítás szerint évtizedek szükségesek egy családnak a szegénységből való kitörésre.

Magyarországon ennél még hosszabb időbe, hét generációba kerül a felülemelkedés. A társadalmi mobilitás – tette hozzá immár a kutató – több tényezőtől függ. Fontos az is, hogyan működik az ország intézményrendszere, mert ezek képesek lökést adni a mobilitásnak.

Tóth István György szerint komoly lépéseket lehetne tenni hazánkban, hogy ez a mobilitás javuljon, ez elsősorban az oktatáshoz kapcsolódik. A kutató azt is elárulta, hogy a legfelső jövedelmi tized nagyjából nyolcszor-kilencszer többet keres, mint a legalsó tized.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink