Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-28 15:57:00

Freund Tamás az MTA-elnökségről: Hosszas vívódás után mondott igent

Hosszas vívódás után, erős nyomásra mondott végül igent arra, hogy vállalja a jelöltséget az MTA elnöki tisztére - ezt Freund Tamás nyilatkozta az atv.hu-nak. Lovász Lászlóról azt mondta, hogy “több névben gondolkodik minden funkcióra”. “Ez nevetséges!” - mondta Freund Tamás arra, hogy ha az Akadémia elnöke lenne, utcára tenne kormánykritikus kutatókat.

Freund Tamás az MTA-elnökségről: Hosszas vívódás után mondott igent
Freund Tamás, fotó: MTI

Az MTA új vezetőségválasztásával, a jelölési procedúrával kapcsolatban eddig csak annyi biztos, hogy engem sokan megkerestek az akadémikusok közül, hogy vállaljam az elnökjelöltséget. Hosszas vívódás után, erős nyomásra mondtam végül igent - nyilatkozta az atv.hu-nak Freund Tamás, miután a Qubit portál ma azt írta: ő a legesélyesebb az MTA elnöki posztjára. Freund Tamás neurobiológus, az MTA jelenlegi alelnöke, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója.

Munkatársunk kérdésére Freund Tamás közölte, “ez nem hivatalos még”. A jelöltlista januárban lesz csak végleges, “addig még sok minden történhet”.

Mint mondta, az elektronikus jelölés a napokban zárul le, minden akadémikus minden tisztségre 3-3 nevet jelölhetett. Ezt fogja a jelölőbizottság összesíteni, és egy-egy rangsort készíteni. “Tehát egyelőre azt sem tudjuk, hogy ez alapján benne vagyok-e egyáltalán az élbolyban, azaz megkeres-e majd a jelölőbizottság elnöke, hogy vállaljam a jelölést. Nagyon az elején járunk még a procedúrának”.

Lovász kérte fel?

Egy, a portálnak nyilatkozó kutató szerint az Akadémián nyílt titok, hogy az MTA elnöke, Lovász László már meg is kérdezte Freund Tamást, hogy vállalja-e a megbízatást.


Arra, hogy beszélt-e az MTA elnökével, és felkérte-e, hogy induljon az Akadémia elnöki posztjáért, Freund Tamás azt mondta: Lovász elnök úrról annyit mondhatok, hogy több névben is gondolkodik minden funkcióra.t

Hivatalosan “elnöki felkérés" nincs semmilyen pozícióra. Az MTA elnöke is csak egy-egy szavazatot fog leadni minden kategóriában a májusi vezetőség-választó közgyűlésen - tette hozzá.

lovász lászló, az mta elnöke, fotó: mtiLovász László, az MTA elnöke, fotó: MTI

“Nevetséges!”

Munkatársunk másik kérdésére, hogy az MTA elnökeként valóban az lenne-e a szempontja, hogy ki kormánykritikus, és az MTA elnökeként e szerint szelektálna-e vagy inkább a tudományos teljesítmény szerint (a Qubit ugyanis azt írta, hogy ha ő lenne az MTA-elnök, várhatóan utcára kerülnének a kormánykritikus kutatók) Freund Tamás azt válaszolta: “Ez nevetséges!”

Emlékeztetett, hogy az elmúlt évben végig azért szállt síkra, hogy a kutatóhálózat megőrizze az integritását, az egységét, a kutatási szabadságot. Most azt látjuk, hogy ez így lett, a hálózat egyben maradt, a kutatási szabadság nem sérült, és egyetlen intézet sem szűnt meg - mondta.

Arról, hogy a Qubit portál idézett egy még tavaly írt leveléből, melyet a miniszterelnöknek címzett, ebben bírálja a kutatóhálózatok tervezett leválasztását, és azt is írja, hogy “a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársai, akiktől szerettünk volna megszabadulni, itt fognak maradni a nyakunkon”, Freund Tamás kérdésesnek nevezte, mennyire illik egy magánlevélre hivatkozva “teljesen téves” következtetéseket levonni.

A neurobiológus szerint egyébként is teljesen logikátlan a portál cikkének a következtetése. Nincs is ilyen szándéka, de az MTA elnökeként eleve nem is szüntethetne meg sem társadalomtudományi intézeteket, sem másokat. Nem tehetne az utcára kutatókat sem, mivel az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) fölött nem diszponálhat az MTA elnöke. Az ELKH elnöke Maróth Miklós ugyanis - mondta végül.

Ajánlom

További belföldi híreink