Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-28 06:03:00

Mostantól senkit nem tehetnek utcára Józsefvárosban

Hétfőtől senkit nem tehetnek utcára a VIII. kerületben. Az erről szóló utasítást a hét elején írja alá Pikó András, a kerület újonnan megválasztott polgármestere. A politikus az ATV-nek azt mondta, minden esetet egyenként átnéznek majd és arra törekednek, hogy a bajba jutottak úgy tarthassák meg a lakásaikat, hogy közben törlesztik az adósságaikat. A civil szervezetek üdvözlik a döntést és az egész városra kiterjesztenék az eljárást.

Civilek próbálták megakadályozni egy devizahitel miatt eladósodott nő kilakoltatását még tavaly nyáron. Hiába a tiltakozás, végül rendőrök vezették el a lakásából.

A videóban látható józsefvárosi bérházban viszont holnaptól már nem lesz szükség élőláncra. Az itt lakó, kilakoltatásra váró család maradhat. A kerület frissen megválasztott polgármestere ugyanis egyik első intézkedése szerint hétfőn reggel hivatalosan is írásba adja: még a november 15-ével kezdődő moratórium előtt leállítja a kilakoltatásokat. Erről szóló Facebook-posztjában azt írta: a lépés jogi előkészítésében a kerületi jegyző is együttműködőnek mutatkozott.

"Itt most egyszerűen arról van szó, hogy a politika most új szabályokat fog hozni és két héttel a moratórium előtt egész egyszerűen nem tartom méltányosnak, hogy valakik elköltözzenek, vagy kiköltözzenek a lakásukból, miközben lehet hogy egy hónap múlva, vagy két hónap múlva más szabályokkal akár bent is maradhatnak, vagy tudunk olyan megoldást találni, amivel a lakhatásuk biztosabbá válik" - fejtette ki Pikó az ATV Híradónak. Anélkül, hogy a kerület átvállalná hátralékaikat - teszi hozzá a polgármester.

A lakhatási válság áldozatait segítő civil szervezet, A Város Mindenkié csoport minden kerületi önkormányzatot arra kér: kövessék a Pikó András példáját.

"Itt Józsefvárosban ez tudomásom szerint körülbelül 40 családot érintett, ami egy jelentős szám, amiből az is következik, hogy ez akár több száz embert érinthet összbudapesti szinten, úgyhogy ezért is volna fontos, hogy minden önkormányzat hasonlóképpen járjon el, hogy addig amíg megfelelő szabályokkal nem segítik a hajléktalanná válás megelőzését, addig függesszék fel a kilakoltatásokat" - magyarázta Misetics Bálint. A szociálpolitikus azt mondja, a központi költségvetés 1-2 év alatt többet költ egy család hajléktalanként való ellátására, mint amekkora hátralék miatt kilakoltatták őket.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink