Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-26 13:32:00

A közép-kelet európai NATO-parancsnokság Magyarországon

Székesfehérváron Közép-európai Hadosztályparancsnokság kialakításáról írt levelet Benkő Tibor honvédelmi miniszter - horvát kollégájával közösen - Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak. Szolnokon pedig Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság alakul. Benkő Tibor Brüsszelben Annagret Kramp-Karrenbauerrel külön megbeszélést folytatott - jelent meg a honvédelem.hu portálon.

A közép-kelet európai NATO-parancsnokság Magyarországon

Tavaly júliusban Orbán Viktor miniszterelnök beszélt először Berlinben arról az Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón, hogy szükség lenne egy közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokságra. Ezt Németország mentorálasával akarják kialakítani, és már több országgal is tárgyalnak - mondta a miniszterelnök.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén múlt nyáron, berlini tárgyalása után nyilatkozta, hogy a NATO hadosztály-parancsnokságainak elosztását vizsgálva látható, hogy a szövetségnek 22 hadosztály-parancsnoksága van, de ebből egy sem található a szűk értelemben vett közép-európai térségben. Ezért Magyarország Szlovákiával, Horvátországgal és Szlovéniával közösen megkezdte egy több nemzeti, regionális hadosztály-parancsnokság létrehozását.

Ezen együttműködés “támogató nemzeti pozícióját” Németország fogja ellátni - erősítette meg Szijjártó Péter, hozzátéve: a közös hadosztály-parancsnokság a NATO haderőstruktúrájába fog illeszkedni, és teljes műveleti képességét 2022-re éri el. Benkő Tibor Brüsszelben aláírta az egyetértési nyilatkozatot

Az elmúlt napokban a NATO-s védelmi miniszterek kétnapos brüsszeli találkozóján részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A honvedelem.hu-n megjelent tudósítás szerint a kétnapos tanácskozáson ismét napirendre került az Egyesült Államok és a többi szövetséges közötti megfelelő tehermegosztás - ez meghatározó témája lesz a decemberi állam - és kormányfői találkozónak is.
Magyarország növekvő szerepet vállal a régió biztonságának stabilizálásában és a többnemzeti képességek fejlesztésében, amelyek nemcsak hazánk biztonságát erősítik, de egyben a NATO és az EU védelmi képességének növeléséhez is hozzájárulnak.

Ennek egyik pillére a Székesfehérváron létrehozandó Közép-európai Hadosztályparancsnokság kialakítása. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Damir Kristicevic horvát védelmi miniszter közösen írták alá azt a levelet, amelyben arról tájékoztatják Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, hogy a parancsnokságot a NATO haderőstruktúrájába is felajánlják.

Ugyanezt a célt szolgálja a Szolnokon megalakuló Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság, amelynek létrehozásáról horvát, szlovén és szlovák partnereivel Brüsszelben írt alá egyetértési nyilatkozatot a tárcavezető.

Török offenzíva

A találkozón szó esett Törökország szíriai offenzívájáról is. Ebben a kérdésben Magyarország továbbra is azon az állásponton van, hogy a NATO egységének megőrzése és a szövetségi szolidaritás fenntartása a legfontosabb feladat. Benkő Tibor – ahogyan több ország képviselője is – azt hangsúlyozta, hogy a problémákat ott kell kezelni, ahol azok jelentkeznek. Ezt a megoldást szolgálja a térségben létrehozott védelmi övezet is.

Megbeszélés Annegret Kramp-Karrenbauerrel

A találkozó margóján Benkő Tibor hivatalos megbeszélést folytatott Annegret Kramp-Karrenbauerrel, Németország védelmi miniszterével (a CDU elnöke is) akivel kölcsönösen megerősítették, hogy az eddig elért közös katonai-műveleti együttműködésre és a haderőfejlesztés sikereire a jövőben is tudnak építeni és ezáltal erősíteni a két ország együttműködését. Tárgyaltak továbbá az Észak-Szíriában kialakult helyzet nemzetközi megoldási lehetőségeiről. Ennek kapcsán Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy bár Németország javaslata számos nyitott kérdést vet fel, annak vezérlő elve egyezik azzal a magyar állásponttal, hogy a problémákat ott kell kezelni, ahol azok keletkeznek - olvasható a honvedelem.hu-n.

 

Október 28-tól Szöllősi Györgyivel várja a nézőket az ATV Start című műsora:

Ajánlom

További belföldi híreink