Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-25 10:16:00

Orbán: megalázó, hogy Tarlós Demszkyvel együtt lenne díszpolgár

Orbán Viktor beszélt a Borkai-faktorról is ma reggel a rádiós interjújában. “Menjünk végig az úton. Ez meg fog szerintem történni, a győriek meg fogják hozni a döntéseket” - érzékeltette a miniszterelnök, hogy a Borkai-ügynek nincs még vége. Orbán Viktor “megalázónak”, ravasz javaslatnak nevezte, hogy Demszky és Tarlós így együtt Budapest díszpolgára legyen.

Orbán: megalázó, hogy Tarlós Demszkyvel együtt lenne díszpolgár
Orbán Viktor miniszterelnök

Az elmúlt 100 nap két nagy témájáról, a családvédelmi és a gazdaságvédelmi akciótervről beszél Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos Kossuth Rádiós reggeli interjújában elsőként, amikor Nagy Katalin műsorvezető felvezette, hogy hosszú szünet után ült össze a parlament újra hétfőn. A miniszterelnök azt mondta, a gazdaságvédelmit “látja izgalmasabbnak”, mert a családvédelmi “csak rajtunk múlik”, biztatóak az eredmények, “sok-sok tízezer ember vette igénybe a megújított családvédelmi akcióterv lehetőségeit”.

Gazdaság: ha “köhögni” kezd...

Sajnos, a gazdaságvédelmi nehezebb, mert ott nem egyedül vagyunk a pályán - fogalmazott a miniszterelnök. Ha a piacok nyitottak, a mi munkásaink pedig versenyképes árukat állítanak elő, “akkor zakatol a gazdaság, van pénz, bevétel, fejlődik az ország”, akkor van nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, családvédelmi akcióterv. De a ha zavar van külső piacokon, az gyorsan érezteti a hatását, és most zavar van a külső piacokon, az európai gazdaság nem néz ki jól, különösen a németek gazdasága torpant meg - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: ha csak ülünk és várunk széttárt karokkal, “abból nagy baj lesz”.

Ezúttal is elmondta, hogy az európai növekedési átlagnál két százalékponttal magasabbnak kell lennie a magyar gazdaság teljesítményének, az ehhez szükséges intézkedések - mint fogalmazott - intellektuális kihívást is jelentenek. Ha ezt nem tudjuk tartani, “köhögni kezd” a magyar gazdaság, és akkor “mindannyiunknak elő kell venni a zsebkendőt” - de ezt szeretnék elkerülni. A kivédésre készülnek újabb tervek Varga Mihály tárcája, a jegybank és a versenyképességi tanács javaslatai alapján, a miniszterelnök külön kiemelte a szakképzés területét, és e téren az új javaslatot, mely “megy is a parlament elé” (ezt az ITM, Palkovics László minisztériuma jegyzi). A miniszterelnök optimista.

Önkormányzati választás

Arra, hogy országosan megnyerte a Fidesz az önkormányzati választást, de mi az oka, hogy Budapestet elveszítették, Orbán Viktor azt mondta: sajnálja, hogy több olyan település van, amely más polgármestert választott, mint akiket ők ajánlottak.

“Sajnálkozhatok én ezen, de az emberek eldöntötték, mit szeretnének” - tette hozzá.

Mint mondta, ő arra figyelt, hogy megvan-e a kormány mögött az a támogatás, ami szükséges a munkájuk folytatásához. Mert az is lehetett volna a vége, hogy a “kormányzópárti világ” nem kapja meg ezt a támogatást. Hiszen az emberek azt is elmondják ilyenkor, hogy jó irányba mennek a dolgok vagy nem - és akkor módosítani kell. De miután 52-53 százaléka az szavazóknak kormánypárti jelöltre - így áttétetelesen a kormányra is - voksolt, “ettől a bajtól” megszabadultak ( mármint az irányváltástól), így a kormánynak nincs ilyen problémája, a kormány megkapta a felhatalmazást, tartják az irányt.

karácsony gergely, főpolgármester, fotó: mtiKarácsony Gergely, főpolgármester, fotó: MTI

Vita a Borkai-faktorról

A műsorvezető kérdésére a fővárosi veszteség, és a Borkai-botrány kapcsán Orbán Viktor azt mondta, van egy vita arról, hogy a Borkai-faktor milyen szerepet játszott a választáson, de nincs ember, aki ezt meg tudná mondani. “Találgatni lehet”. Az biztos, hogy az “ilyesmi” az embernek nem tesz jót. “Megdöbbenti, mellbevágja” - fogalmazott. Nem nevezné felemelőnek a hatást, amit az emberekre gyakorol - mondta.

“Jó lenne, ha minél hamarabb túl lennénk ezen” - fogalmazott a miniszterelnök. Van valami “szánalmasan lehangoló” szerinte abban, hogy az emberek arról beszélnek, hogy egy politikus hálószobájában vagy Isten tudja, hol mi történik, “és akkor az egész ország ott kukkol”. Valahogy túl kell lendülni ezen.

A tanítás szerint...

De hogy lehet túllendülnie? - tette fel a kérdést Nagy Katalin. A miniszterelnök a választ azzal kezdte, hogy “a tanítás szerint, ahogy például ő is próbálja sz életét igazgatni, hibátlan és bűntelen ember nincsen, “becsúszik ez-az”. A tanítás azt mondja, van egy menetrend, ami szerint haladni kell. Ha rosszat tettél, el kell ismerni, meg kell bánni, a büntetést el kell fogadni és aztán elégtételt kell adni. És akkor “felszabadulnak a dolog alól”.

Még nem jött el az elégtétel adás ideje. Ide kell valahogy eljutni - hangoztatta a műsorban a miniszterelnök. 

Arra, hogy a jobboldal elvárja, hogy politikusaik legyenek példaképek, de ebben most “vereséget szenvedtek”, Orbán Viktor azt válaszolta: nem ők, nem a szavazók szenvedtek vereséget, de azt soha senki sem vállalta, hogy a “politikai ringbirkózásbsn” csupa tökéletes ember van, míg a másikban csupa bűnös. A jobboldali szavazók kapcsán a miniszterelnök azt tartotta fontosnak, hogy a mércét nem szabad lejjebb szállítani. A legrosszabb, ami történhetne, hogy azt mondják, nem olyan fontos, át lehet lépni fölötte. “A mércét néha leverik, de nagy különbség, hogy visszarakják, és újra és újra teljesítik a feladataikat, azaz átugorják a lécet újra” - figyelmeztetett.

A mérce

Azt javasolta, hogy ne állítsák lejjebb a mércét. “Menjünk végig az úton. Ez meg fog szerintem történni, a győriek meg fogják hozni azokat a döntéseket szerintem, ami ahhoz kell, hogy az egész ország ne egyszerűen csak túl legyen az ügyön. Hanem azzal az érzéssel legyen túl, hogy komoly ország vagyunk, és azt történt, aminek egy ilyen esetben történnie kell” - mondta Orbán Viktor.

Budapestről

Orbán Viktor beszélt a fővárosról is, hogy látott egy Demszky korszakot - hogy lett koszos, büdös a város, hogyan lopták szét, akadtak meg a fejlesztések. És volt egy Tarlós-korszak, amikor a főpolgármester rendet tett, bár ehhez kellett a kormány segítsége is az adósságátvállalás miatt, mert Budapest nyakig úszott az adósságban.

Ez most az ország leggazdagabb városa - közölte a miniszterelnök, aki arról is beszélt: Budapest a nemzet fővárosa, méltónak kell lennie ehhez, ő, most szurkol, hogy így maradjon és ne térjen vissza a Demszky-korszak.

Viszont nem is érti, hogy merül fel az, hogy kitüntetik Demszky Gábort. A csődért jár a kitüntetés, vagy a város tönkretételéért? - rosszallotta Demszky tervezett díszpolgárságát a műsorban.

“Az pedig, hogy Tarlós Istvánt is meg akarják alázni azzal, hogy Demszky mellé állítják, az arcátlanság netovábbja!” - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor ravasznak nevezte a javaslatot, hogy mindketten legyenek Budapest díszpolgárai (ezt Karácsony Gergely főpolgármester javasolta).

tarlós istvánTarlós István

A Bozsik stadionról

A Honvéd szurkolók félnek, hogy mi lesz a kispesti Bozsik stadionnal - vetette fel Karácsony Gergely stadion stoppos ígéretét a műsorvezető. ( A polgármester már biztosított mindenkit, hogy megépül - a Szerk.) Orbán Viktor erre azt mondta, a Fradi, a Vasas, az MTK szurkolóknak nem kell aggódniuk, a Puskás stadion is készen van, de a “kispestiek bajban vannak”. Három stadion épül Budapesten: a Bozsik, az atlétikai stadion, ahol "világbajnokságot szerettünk volna, szeretnénk rendezni, nem tudjuk mi a helyes igeidő” (jegyezte meg) és a kézilabda csarnok. Meg kell várni, mit dönt a közgyűlés - mondta Orbán Viktor.

Ő tartja azt az “erkölcsileg helyes” kormányzati álláspontot, hogy nem szabad egy városban úgy fejlesztést végrehajtani, hogy azzal a város választott vezetői nem értenek véget. Bontani nem szívesen bontanék, ha meg kell állni, megállunk, annak költségei vannak, tárgyalni kell, hogy azt ki fizesse - közölte. A fővárosi közgyűlés döntsön minél hamarabb, mert vannak nemzetközi szerződések a sportesemények miatt. Ha a főváros nem akarja, hogy Budapest a világ egyik sportfővárosa legyen, akkor mondja meg, és a kormány alkalmazkodik - tette hozzá.

Brexit

A Brexitről Orbán Viktor azt mondta: előrelépés történt, a múlt heti megállapodás “megvédi a magyarok érdekeit Nagy-Britanniában, nem kell hátrányos megkülönböztetéstől tartaniuk." Magyaroszág 10 legfontosabb kereskedelmi partnere között van Nagy-Britannia, brit tulajdonban lévő magyarországi cégben 60 ezer ember dolgozik. A brit parlamenti döntés után úgy látja: lényegében már kint vannak az EU-ból.

Török agresszió - mi a magyar érdek?

Orbán Viktor a műsorban is kitartott az álláspontja mellett a török-szír kérdésben. Szerinte nehéz átlátni “a fakenews-ok ködfüggönyén”.

Ami történt szerinte: a NATO legnagyobb tagállama, az USA kivonta csapatait egy területről, a második legnagyobb erő, a törökök bevonultak oda, mindenki fölháborodott, majd az USA megállapodott a törökökkel. Érdemes ezt nézni, és majd utána kell arról beszélni, hogy hogy járnak el a magyarok. Miután az USA megállapodott a törökökkel, nekünk nincs más teendőnk - mondta a miniszterelnök.

Szerinte legfontosabb a magyar érdek. Több mint 3 millió migráns van Törökországban, ebből 2,5 millió ember Szíriából érkezett. Erdogan tegnap azt mondta, ha az EU nem ad pénzt, kiengedi ezeket az embereket, kinyitja a kapukat. Létrehoztak egy biztonsági zónát, ahova a migránsok visszamehetnek, Ha nem oda, “hazafelé” mennek, akkor elindulnak megint a Balkánra, és onnan a magyar vagy a horvát határ felé. “Röszkéből egy is elég volt, az néhány száz ember volt, de mi lesz, ha több tízezer ember lesz” - vetette fel. Az az érdek, hogy a kapukat Szíria felé nyissák meg a törökök, ez a magyar elemi érdek - mondta végül Orbán Viktor.

Ajánlom

További belföldi híreink